Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for at venninna mi ikke skal bruke e-sigarett? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som er bekymret for en av mine beste venner. Hun har hatt med seg en el-røyk på skolen i dag og hun er bare 14 år. Jeg lurer på hva jeg kan gjøre for at hun ikke skal bruke den og hva som er farlig med den

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

"El-røyk" kalles ofte "e-sigarett" og "vape". Du er bekymret fordi venninnen din bruker e-sigarett og lurer på hva du kan gjøre. Det at du bryr deg om konsekvensene viser at du er en god venn!

Det er alltid vanskelig å overtale noen til å gjøre noe annet enn det de selv har lyst til. Istedenfor å komme med mange gode argumenter for det du mener, kan det være lurt å stille åpne spørsmål sånn at hun må tenke selv (åpne spørsmål er spørsmål som du ikke bare kan svare "ja" eller "nei" på). De fleste liker å finne sine egne argumenter for eller mot å gjøre det vi gjør.
Du kan stille spørsmål som dette:
- "hvordan vil det bli hvis du blir avhengig?" 
- "hva tror du skjer om du blir oppdaget?"
- "hva tror du el-røyken gjør med kroppen din?"
- "hva er det du liker med el-røyken?"

De fleste bryr seg ganske mye om hva venner synes. Du kan fortelle henne at du blir bekymret når hun bruker e-sigarett og at du skulle ønske hun sluttet med det. Det er ikke sikkert hun bestemmer seg for å slutte med en gang. La henne få litt tid til å tenke på det. Og så kan du kanskje ta det opp igjen om en dag eller to hvis hun fortsetter å bruke e-sigarett. 

Det er 18 års aldersgrense, og totalforbud mot å bruke e-sigaretter på skoler (forbudet gjelder både for ansatte og elever på skolen).Det kan hende venninnen din ikke vet dette, men det kan også hende at hun synes det er ekstra spennende å bruke e-sigarett nettopp fordi det er forbudt. Det er ikke forsket så mye på e-sigaretter, men vi vet at det kan være helseskadelige stoffer i dem, og at man kan bli avhengig av e-sigaretter med nikotin. E-sigaretter irriterer lungene og det kan teoretisk påvirke lungenes utvikling å bruke dem. Lungene er ikke ferdig utviklet før man er rundt 20 år. 

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med venninnen din om dette, kan du fortelle om bekymringen din til en lærer eller helsesøster. Da kan den voksne ta på seg ansvaret for å snakke med henne, eller foreldrene hennes. Lærere og helsesøstre har taushetsplikt og vil derfor ikke fortelle henne at du har snakket med dem hvis du ber dem om å holde det hemmelig. 

Jeg håper dette svaret var til nytte! 


Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er e-sigaretter (vape) helseskadelig?

Jente som damper/vaper. Kilde: Colourbox.

Å dampe/vape er mindre helseskadelig enn å røyke sigaretter, men det er ikke uten risiko. Vi vet ikke hva konsekvensene er på lang sikt.

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk