Hopp til hovedinnholdet

Får man svarte lunger av å røyke litt? Blir lungene friske igjen? Er det vanlig å bli sulten av snusslutt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har hørt at når du røyker så får du svarte lunger. Så lurer jeg på, hvis man røyker bare inni mellom får man svarte lunger da? Og hvis man slutter, vil lungene bli bra igjen da? Også en ting til jeg har snusa, ikke fast hver dag men sånn av og til. Og nå som jeg nesten har slutta så føler jeg at jeg er mye mer sulten enn før, er dette normalt? Takk :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
 • Får man svarte lunger av å røyke en gang i blant?
  All røyking gjør at du får svart tjære og andre giftstoffer ned i lungene. Hvis du røyker mye, får du selvsagt i deg mer, men det finnes ingen trygg måte å røyke på. Her kan du se en video som viser hvordan lungene tar til seg stoffer fra røyk (det er ikke ekte lunger i filmen)


 • Blir lungene bra igjen hvis man slutter?
  Kroppen begynner å reparere skadene med en gang man slutter. I lungene er det flimmerhår som våkner til liv og forsøker å «koste ut» all forurensingen fra røyken. Du som er ung har ekstra godt av å kutte ut røyk fordi lungene dine vokser. Hvis man røyker risikerer man at lungene ikke utvikler seg optimalt. Her kan du lese mer om de gode tingene som skjer når man slutter å røyke.

  Jeg kan ikke garantere at lungene blir helt bra igjen når man slutter, men det å slutte er det beste man kan gjøre for å få god lungekapasitet og helse. Jo før man slutter, jo bedre er det.

  Hvis man har røykt mye, kan det hende at lungene har fått skader som ikke kan fikses. Noen har arr i lungene som ikke blir borte, eller lungeblærer som har kollapset.
  Alle har likevel godt av å slutte å røyke. Personer som har den kroniske lungesykdommen kols blir ikke friske når de slutter, men de hoster mindre, kan puste lettere og klare å gjøre mer i hverdagen. 

 

 • Er det vanlig å bli mer sulten når man slutter å snuse?
  Gratulerer med at du har slutta å snuse!
  Det er ganske vanlig å føle seg mer sulten og ha lyst til å spise ting når man slutter å snuse. Man er jo vant til å putte snus under leppa når man har lyst på noe med smak eller bare få fysisk stimuli. Savnet etter snus er gjerne noe man kjenner som et sug i magen, og man kan føle seg litt småskjelven som om man var sulten. Blodsukkeret blir litt ustabilt når man slutter med nikotin. Derfor er det lurt å spise litt jevnt for å holde blodsukkeret oppe den første tida etter at man har slutta. Jeg har snakket med folk som sier at det hjelper å spise drops eller tyggis med sterk smak. Det er sjelden at dette varer mer enn et par uker.

  Snus påvirker kroppens forbrenning og øker kanskje risikoen for å bli overvektig og få diabetes type 2. Forskerne er ikke helt sikre på dette enda, men de jobber med å undersøke mer. 


Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)
Lucas
0
04.06.2019 14:43:25
Er det 6000 som dør av og røyke dette jo kjempe mye
Rida
0
08.01.2018 13:56:27
hvorfor får man svarte lunger da man røyker

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse