Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å få i seg nikotin? ("nikotinsjokk")

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Er det farlig å få nikotin sjokk for masse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Dette spørsmålet ble besvart for noen dager siden. Skriv gjerne et nytt spørsmål hvis jeg ikke skjønte hva du trengte svar på, eller om det var vanskelig å forstå svaret.

Dette var svaret som ble publisert 4.desember:

Rent nikotin er giftig og dødelig, men det er ikke risiko for alvorlig livstruende nikotinforgiftning når man snuser eller røyker på vanlig måte.

Når du skriver "nikotinsjokk" regner jeg med at du tenker på det ubehaget som de fleste får når de røyker eller snuser for første gang, eller når de får i seg mer nikotin enn de er vant til. "Nikotinsjokk" er et helt vanlig uttrykk, men helsepersonell ville ikke brukt det ordet. Det får det til å høres litt mer dramatisk ut enn det egentlig er. «Sjokk» er nemlig en svært alvorlig akutt tilstand som man kan dø av. Kroppen får ikke "sjokk" av å snuse eller å røyke, men den får symptomer på forgiftning.  

Å røyke og snuse er aldri bra for kroppen, og nikotin er et giftstoff som man kan bli raskt avhengig av. Det ubehagelige "nikotinsjokket" fra å snuse eller røyke er ikke noe særlig farlig i seg selv. Det blir heller ikke farligere av at man får den opplevelsen flere ganger. 

Kroppen tåler i utgangspunktet nikotin dårlig, og det er derfor vanlig å få hjertebank, bli svimmel, få hodepine og bli kvalm og blek av å få nikotin i blodet. Samtidig stimuleres belønningssenteret i hjernen slik at det føles godt, nesten som en rus. Det er den gode følelsen som skaper avhengigheten. De ubehagelige symptomene er ufarlige og går over av seg selv når nikotininnholdet i blodet synker. Det tar gjerne bare et par minutter fra man tar ut snusen eller blåser ut røyken, til man begynner å føle seg mer som vanlig. Hvis man snuser eller røyker flere ganger blir kroppen gradvis mer vant til nikotin. Da får man mindre effekt av nikotinen, både på godt og vondt. De som snuser eller røyker fast får den "nikotinsjokk"-følelsen bare en gang i blant, eller kanskje aldri. 

Den mest alvorlige helserisikoen ved å få i seg nikotin er altså at du kan bli avhengig av nikotin i tobakk. Nikotinavhengigheten kan påvirke hjernens utvikling negativt, og tobakk øker risikoen for at du kan bli syk. Nikotinavhengighet påvirker kroppen så kraftig at de fleste brukerne får abstinenser når de ikke har nikotin i blodet. De vanligste abstinensplagene er uro, angst, rastløshet, irritabilitet, konsentrasjonsvansker, vektøkning, søvnproblemer og depresjon. Andre får også plager som svettetokter, hodepine, forstoppelse, sår og blemmer i munnen, muskelverk, krampe i bena, vektøkning og svimmelhet.

Jeg håper dette ga svar på det du lurte på!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lover om snus, røyk og e-sigaretter (Tobakkskadeloven)

Bokstabel med Norges lover (foto: ung.no)

Noen synes vi har for strenge regler om tobakk og produkter som ligner på tobakk. Andre mener at vi burde forby alt sammen. Her får du svar på hvilke regler som gjelder, og hvorfor.

Les mer

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk