Hopp til hovedinnholdet

Kan man ikke straffes for å røyke hasj nå?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 17 åring som røyker hasj sånn ca en gang i uken, jeg har sett at lovene har blitt oppdatert om det og at du ikke lengre kan straffes for det men ser også at i mangen av svarene deres snakker dere om det som de gamle lovene, jeg lurer på om det da er jeg som tar feil å har lest fra en rar nettside eller om ruslovene faktisk er oppdatert. Om de da er oppdatert hva er da forskjellen om å bli tatt med 1 gram eller 5+ gram nå?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det stemmer at det nå er flertall i Stortinget for å ikke lenger ønsker å straffe bruk av narkotika, men hjelpe dem som bruker til behandling. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen fra VG.

Hvordan reglene for denne ordningen blir er ennå ikke bestemt, og før det kommer nye regler på området, vil den nåværende lovgivningen gjelde. Det vil si at det fortsatt er straffbart etter legemiddelloven § 24 å bruke og være i besittelse av narkotika. Straffen er bøter eller fengsel inntil 6 måneder, jf. § 31

Hvis man er i besittelse av en større mengde narkotika (mer enn 1-2 brukerdoser) vil det regnes som brudd på straffelovens narkotikabestemmelse (Straffeloven § 231). Da er strafferammen bot eller fengsel inntil 2 år. 

Politiet regner med at en brukerdose hasj tilsvarer ca. 0,25 gram. I så fall vil 0,5 gram hasj være i grenseland mellom de to bestemmelsene. Straffen vil nok bli en bot uansett hvilken bestemmelse forholdet rammes av.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Narkotikalovgivningen

RU§

All bruk, besittelse, omsetning og andre former for ulovlig omgang med narkotiske stoffer i Norge er ulovlig, dersom det ikke skjer etter foreskriving av lege. Norge er et av de landene i Europa som har de strengeste straffene for narkotika.

Les mer

Slutte med hasj/mariuana?

Hasj (colourbox.com)

Ønsker du å slutte med hasj/marihuana? Her får du gode råd. Det er mange som kan hjelpe deg og det ER mulig å slutte!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler