Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør "nikotinsjokk" med kroppen?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg prøvde snus og fikk nikkosjokk så ble jeg uvel /kvalm vennene mine sier det er en vanlig reaksjon men jeg vil vite va nikkosjokk gjør med kroppen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er helt vanlig å bli kvalm og uvel av nikotinet i snus. Ubehaget fra nikotin gir ingen varig skade på kroppen, ubehaget går over av seg selv når nikotinnivået i blodet synker. 

Å prøve nikotin gir stor risiko for å bli avhengig. Selv om du føler deg uvel, får hjernen en stimuli fra nikotin. Slik stimuli gjør at hjernen raskt får lyst på mer. Dette er en viktig grunn til at mange fortsetter å snuse. Hvis du ikke ønsker å bli avhengig, er det best å ikke snuse.  

De første gangene man prøver snus er det vanlig å reagere så kraftig at mange kaller det et «nikotinsjokk». Den fysiske reaksjonen er ikke et medisinsk sjokk, men symptomer på forgiftning fra nikotin. Det kan være kvalme, blekhet, svimmelhet, svakhetsfølelse, hodepine, svetting, hjertebank og oppkast. Dette er kroppens måte å si ifra om at den ikke har godt av å snuse.

Selv de som snuser fast kan få forgiftningssymptomer om de får i seg mer nikotin enn de er vant til. Å være veldig sliten, sulten eller syk når man snuser kan gi samme ubehagelige reaksjon. Milde forgiftningssymptomer går over av seg selv når man tar ut snusen.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Les om aldersgrenser på produkter med tobakk her.

Les mer

Slik holder du klassen snus - og røykfri

Logo for kampanjen fri (www.helsedirektoratet.no)

Få læreren til å melde klassen på FRI - et gratis undervisningsprogram som forebygger tobakkavhengighet blant skoleungdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk