Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye kalorier og proteiner trenger jeg per dag? Trener mye!

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Er en gutt på 13 år og ca166 cm høy, og veier rundt 54 kg. Eg elsker og trene og har trent så lenge eg kan huske, trener rundt 10-12 ganger i uken. Da trener eg håndball, styrke og kondisjon. Eg har mere muskler enn eg kunne drømt om men lurer på om hvor mye kalorier og proteiner eg skal få i meg i løpet av ein dag. Og lurer også på om det er litt og kanskje kutte ned på treningen litt, men tror ikke det er nødvendig pga trener riktig i tilleg til at eg har en pt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller spørsmål til ung.no.

Så flott å høre at du er fysisk aktiv og trives med det. Du trener veldig mye, og da trenger du også mye mat. Å trene 10-12 ganger i uka høres ekstremt ut, driver du med noen form for idrett eller satser innen sport? Det er ikke nødvendigvis positivt for kroppen desto mer man trener, det kan bli for mye også. Kroppen trenger hvile for å restituere seg. Hvis du kjenner deg sliten eller går ned i vekt, vil jeg råde deg til å trappe litt ned på treningen.

Du trenger rundt 3000 kalorier om dagen for å vedlikeholde vekten. Mengden proteiner du trenger er ca 70-100 g, og det klarer du fint å få i deg gjennom helt vanlig mat. Hvis du vil lese mer om hvilke matvarer som inneholder mye proteiner så kan du lese denne artikkelen.

 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt du trenger å vite om næringsstoffer

Alt om næringsstoffer (colourbox.com)

Her får du en oversikt over de mest kjente næringsstoffene, hvilke hovedfunksjoner de har, og hvilke matvarer som er gode kilder for de ulike stoffene.

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer

Proteinpulver kan være usunt

Gutter drikker proteinshake på treningssenter  (colourbox.com)

Er proteinpulver veien å gå til en fin og veltrent kropp? For de fleste er dette bortkastede penger. For andre kan det være direkte usunt.

Les mer

Hvor mye trening er nok - og for mye?

Mann som løper(colourbox.com)

Hvor mye trening som er akkurat passe finnes det ikke noen fasit på. Men i denne artikkelen får du tips til hvordan du kan finne ut hva som er passe mengde for deg.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening