Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor må jeg på do når jeg snuser?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 19 år gammel gutt. Jeg har brukt snus litt av og til, litt mer i det siste.Ikke noe mye. Jeg har lagt merke til at etter jeg tar en snus, gjerne en snus sterk nok til å kjenne at jeg blir litt svimmel, så må jeg på do å drite. Hvorfor er det slikt? Får ikke noe magesmerter eller slikt, må bare på do. Dette skjer etter jeg tar første snus for dagen (snuser ikke hver dag). Synes det er litt rart at en snus man har under leppen fører til at jeg må på do.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 19!

Når du snuser kommer stoffene fra snusen inn i blodet ditt. Blodet sirkulerer i hele kroppen og kan derfor påvirke indre organer.

Det er ganske vanlig å få økt behov for å bæsje etter å ha røykt eller snust. På fagspråket sier vi at nikotin har en lakserende effekt (lakserende midler = avføringsmidler). Mange får ekstra stor effekt hvis man drikker kaffe samtidig.

Nikotin setter kroppen i en stresstilstand som fører til høyere puls, økt blodtrykk og økt bevegelse i muskulaturen i tarmen. Du kan ikke kjenne at tarmen jobber mer enn vanlig. 

Jeg legger ved et par artikler om snus og avhengighet. Kanskje du kan se på disse og tenke gjennom om du ønsker å fortsette eller ikke?

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk