Hopp til hovedinnholdet

Blir man avhengig av nikotintyggis? Er det farlig?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg bare lurer på om det er farlig å bruke 2 mg nicorett tyggis bare i helgene. Har man en stor sjanse til å bli avhengig hvis man bare tar 5 tyggiser i helgen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16 år!

Du bør ikke bruke nikotintyggis hvis du ikke må. Nikotintyggis er bare ment å være en medisin som døyver abstinenser ved røykeslutt. Det skal ikke brukes som nytelsesmiddel. Jeg anbefaler deg å ikke begynne med dette. 

18 år: Nikotintyggis skal helst ikke brukes av noen under 18 år, og du kan ikke kjøpe det i matbutikk eller kiosk uten å vise legitimasjon. Nikotin kan påvirke hjernens utvikling negativt. 

Risiko for helseskade: Nikotintyggis er en medisin og gir ikke risiko for helseskade hvis den brukes riktig. Det er ikke riktig bruk at du som er 16 år bruker nikotintyggis.

Når man har forsket på effekten av nikotintyggis, har man ikke funnet at det gir risiko for hjertesykdom eller kreft. Allikevel anbefales det ikke å bruke det hvis man for eksempel har en hjertesykdom. All nikotin gir en økt belastning på hjertet. 

Stimulerende effekt? Jeg antar at du har lyst til å bruke tyggisen for å få en fysisk stimuli? Du kommer sikkert til å kjenne at pulsen øker og kanskje blir du svimmel eller kvalm. Om det blir noe særlig nytelse, er en annen sak.

Avhengighet og nikotintyggis: Det vil alltid være en risiko for å bli avhengig av nikotin, men det spiller stor rolle hvordan du får i deg nikotinet.  Røyk og snus er laget for at brukeren skal bli avhengig, mens nikotintyggis er laget for at brukeren skal bli kvitt avhengigheten. 

Nikotintyggis inneholder en liten dose nikotin som man får i seg veldig sakte. Nikotintyggis er rett og slett laget for å være så "kjedelig" som mulig. Man får derfor ikke samme behagelige effekt og kick som fra snus eller røyk. Snus og røyk er svært avhengighetsskapende nettopp fordi det gir hjernen en sterk og rask stimuli. 

Som nevnt, er nikotintyggis en medisin laget for å hjelpe mennesker som allerede er avhengige av nikotin. De aller fleste som tygger nikotintyggis klarer å slutte med det i løpet av noen måneder eller et år.
Noen klarer dessverre ikke å bli kvitt nikotinavhengigheten og fortsetter med tyggisen i åresvis. 


Hvordan bruke tyggisen: Hvis du velger å tygge nikotintyggis, må du ikke bruke den som vanlig tyggis. Hvis du tygger hele tiden, kommer du til å bli veldig kvalm! Les bruksanvisning på pakken.

Jeg kan ikke si noe om effekten av å bruke et visst antall nikotintyggis, men håper dette ga deg svar på noe av det du lurte på!


Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer

Fem tips til deg som vil slutte å røyke

Slutta-appen for hjelp til snusslutt.

Har du lyst til å slutte å røyke, men sliter med å få det til? Helsedirektoratet gir deg fem gode tips som kan hjelpe deg å bli kvitt avhengigheten for godt.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk