Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange dør av snus?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hvor mange i verden som dør av snus hvert år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år!

Det finnes dessverre ikke nok forskningskunnskap til å si hvor mange som dør på grunn av snusing. Vi vet at snus inneholder stoffer som gir økt risiko for kreft og andre sykdommer, men kan ikke si noe sikkert om hvor stor risikoen er. Det tar mange tiår med forskning å finne svar på dette.

Grunnen til at vi ikke har omfattende forskning om snus er hovedsakelig fordi snus tradisjonelt har vært noe som er brukt av veldig få mennesker i et par små land i Norden. Dagens snus er også anderledes enn snusen som ble brukt for femti år siden, så forskere må rett og slett følge med i årene fremover på hvordan det går med helsa til de som er unge og snuser nå. 

Når man forsker på helsekonsekvenser, er det mest "effektivt" å studere hva et stoff gjør med et barns utvikling hvis moren bruker stoffet når hun er gravid. Et svangerskap varer tross alt ikke lenger enn 9 måneder fra start til slutt. Men, for å kunne vite noe må man følge opp mange tusen svangerskap fra start til slutt.
I Sverige har de registrert snusing blant gravide siden 90-tallet og etter flere år funnet ut at snusing kan føre til negative ting som redusert fødselsvekt, økt risiko for tidlig fødsel og i verste fall dødfødsel. Nå som man vet dette, anbefales selvsagt ingen å snuse i graviditeten lenger. Jeg forteller dette for å illustrere at det tar tid å "bevise" at helseskader skjer. 

Jeg legger ved noen artikler som du kan lese. Håper dette var litt til hjelp selv om det ikke finnes svar på spørsmålet!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Myter om røyk og snus

Sigarett og myter (colourbox.com)

"Festrøyking er bare kos", "alle kan slutte hvis de vil", "lovene om snus er for strenge!","Mange røykere lever til de blir 100" Hva er myter og hva er fakta?

Les mer

Lover om snus, røyk og e-sigaretter (Tobakkskadeloven)

Bokstabel med Norges lover (foto: ung.no)

Noen synes vi har for strenge regler om tobakk og produkter som ligner på tobakk. Andre mener at vi burde forby alt sammen. Her får du svar på hvilke regler som gjelder, og hvorfor.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk