Hopp til hovedinnholdet

Når slutter kroppen å få nikotinsjokk fra snus?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 og jeg har prøvd å snuse. Men ble svimmel og kvalm. Fikk nikotinsjokk. Har prøvd et par ganger. Men må spytte den ut etter 10 min. De som jeg kjenner som snuser har ikke nikotinsjokk lenger, men de har snusa i noen år. Det jeg lurer på er når blir kroppen vant med snusen og nikotinen? Når vil kroppen slutte å få nikotinsjokk? Hilsen en nysgjerrig jente på 13.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er dessverre ikke mulig å gi deg et konkret svar på det du spør om. Det er forskjellig fra person til person hvor lang tid det tar før man blir vant til nikotin. Blir du først vant til det, blir du sannsynligvis også avhengig av nikotin. 

Når du er avhengig/vant til å snuse får du mindre effekt av snusen. Det betyr mindre ubehag (nikotinsjokk), men også mindre velbehag (kick/god følelse) fra snusen. 

Hva er grunnen til at du har lyst til å begynne å snuse? Det kan være lurt å tenke gjennom før du fortsetter å teste ut snusing: har du nok penger til å snuse fast? Hva skjer om du blir avhengig? Hva mener foreldrene dine?
Kanskje du kan høre litt med de du kjenner som snuser om hvordan de har det med å snuse på godt og vondt?


Forklaring på hva nikotinsjokk betyr: De første gangene man prøver snus er det vanlig å reagere så kraftig at mange kaller det et «nikotinsjokk». Den fysiske reaksjonen er ikke egentlig et medisinsk sjokk, men symptomer på forgiftning fra nikotin. Det kan være kvalme, blekhet, svimmelhet, svakhetsfølelse, hodepine, svetting, hjertebank og oppkast. Dette er kroppens måte å si ifra om at den ikke har godt av å snuse.

Selv de som snuser fast kan få forgiftningssymptomer om de får i seg mer nikotin enn de er vant til. Å være veldig sliten, sulten eller syk når man snuser kan gi samme ubehagelige reaksjon. Milde forgiftningssymptomer går over av seg selv.

 Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Myter om røyk og snus

Sigarett og myter (colourbox.com)

"Festrøyking er bare kos", "alle kan slutte hvis de vil", "lovene om snus er for strenge!","Mange røykere lever til de blir 100" Hva er myter og hva er fakta?

Les mer

Lover om snus, røyk og e-sigaretter (Tobakkskadeloven)

Bokstabel med Norges lover (foto: ung.no)

Noen synes vi har for strenge regler om tobakk og produkter som ligner på tobakk. Andre mener at vi burde forby alt sammen. Her får du svar på hvilke regler som gjelder, og hvorfor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk