Hopp til hovedinnholdet

Jeg har sår i munnen, kan det være kreft på grunn av snus?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet ikke om jeg valgte riktig emne, men dette er i hvert fall om helse. Jeg har brukt snus en god stund nå (2 år nesten) og gjennom den tiden har jeg for eks fått noen sår på innsiden av munnen. For det meste på innsiden av kinnet. Jeg har alltid vært litt nervøs på de sårene, men det kan bare være en tilfeldighet, men i dag da jeg tok ut snusen så var det litt blod på den. Jeg så i speilet og så et sår som var nesten som et kutt. Jeg vet ikke hvordan kreft sår ser ut, eller snus skader generelt, men jeg er uansett bekymret. Er det noe farlig som jeg burde sjekke ut? Eller tror dere at det bare er et munnsår?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år!

Jeg kan ikke si noe sikkert uten å ha undersøkt deg, men det er lite sannsynlig at du har fått kreft i munnen i en alder av 15 år. 

Kreft bruker som regel mange år på å utvikle seg. Vi vet at det finnes stoffer i snus som øker risikoen for å få kreft, men munnhulekreft er en sjelden diagnose selv om det er mange som snuser i Norge. Det er cirka 600 personer som får den krefttypen hvert år, mens det er 700 000 personer som snuser av og til eller hver dag. 


Jeg synes du skal be om en time hos tannlegen og få henne/han til å se på sårene. Det kan hende sårene kommer fordi du snuser og det sliter på tannkjøttet, men det kan også hende at det skyldes andre ting. Det er for eksempel veldig vanlig å ha et herpes-virus som gir munnsår av og til (det er ikke en kjønnssykdom selv om det heter herpes). Du kan lese mer om herpes her. 

Jeg anbefaler deg ikke å legge snusen akkurat der du har sår i tannkjøttet. Det vil irritere slimhinnen og gjøre det vanskeligere for såret å gro. All snusing gjør at du får dårligere blodsirkulasjon, noe som kan gjøre at det tar lenger tid for sår å gro.

Det aller beste for munnhelsen er om du slutter å snuse. Hvis du gjør det nå mens du er ung, slipper du å bekymre deg så mye for å bli syk i fremtiden. Jeg har snakket med mange tenåringer som ønsker å slutte fordi det er slitsomt å være avhengig og måtte bruke penger på snus. Kanskje det også gjelder for deg? Jeg legger ved en artikkel om å slutte med snus - se på den om du har lyst!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer

Kan tannlegen se at jeg snuser?

Porsjonssnus (foto: colourbox.com)

Tannlege og tannpleier er ofte de første som oppdager at du snuser.

Les mer

Tannlege - pris og timebestilling

Tannlege (foto: ung.no)

Tannlegetimer er gratis ut samme året som du fyller 18 år. Deretter betaler du 25 prosent av prisen ut året du fyller 20 år.

Les mer

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk