Hopp til hovedinnholdet

hvor lang tid tar det fra man tar ut snusen til kroppen er tilbake til det normale?

Gutt 16 år
 

Spørsmål
hvor lang tid tar det fra man tar ut snusen til kroppen er tilbake til det noemale?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

 

Snus inneholder mer enn 2500 kjemiske stoffer, hvorav 31 av disse er klassifisert som kreftfremkallende. Det er ikke forsket nok på snus til at vi kan si med sikkerhet når alle disse stoffene vil være ute av kroppen din etter at du slutter med snus. Men vi vet at snus også inneholder nikotin som er et svært avhengighetsskapende stoff.

 

Nikotin har en halveringstid på 2 timer. Halveringstid betyr den tiden det tar før halvparten av stoffet er brutt ned i kroppen. Når all nikotinet er borte vil komme an på mengden nikotin du hadde i kroppen ved snusslutt. Som regel vil det meste av nikotinet være ute av kroppen etter ca. 2 døgn etter at man sist fikk i seg nikotin. I tillegg til å være avhengighetsskapende, vil nikotin føre til at puls og blodtrykk øker noe. Blodtrykket og pulsen vil derfor mest sannsynlig gå ganske raskt tilbake til det normale når du slutter med snus.

 

Nikotin vil i kroppen bli omdannet til et stoff som heter kotinin. Dette stoffet har lengre halveringstid enn nikotin og holder seg derfor lengre i kroppen. Kotinin kan påvises i spytt, blod og urin.

 

Dersom du vil vite mer om snus, eller få råd til å slutte å snuse, kan du ringe Røyketelefonen 800 400 85, eller ta en kikk på www.tobakk.no.

 

Hilsen

Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Hva vet du om psykisk helse? #2

Hvorfor rammes man av psykiske lidelser?