Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye nikotin må til før det er farlig?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

tema: nikotin Er 0.7 ml nikotin farlig for helsa. Hvor mye regnes som farlig og hva gjør det med kroppen din? Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 18 år!

Nikotin er et giftig stoff som tobakksplanten lager for å beskytte seg mot insekter. Et naturlig sprøytemiddel altså.

Dødelig nikotindose for voksne er ca. 40 mg, noe som tilsvarer innholdet i 1–2 sigaretter (du får ikke i deg alt det nikotinet når du røyker selv om det finnes i sigaretten).

Akkurat hvor mye nikotin som må til for å regnes som helseskadelig kan jeg ikke gi deg et konkret svar på. Det kommer blant annet an på hvordan du får det i deg. Selv om det kan stå på en snusboks at den inneholder mer nikotin enn en sigarett vil du få høyere nikotininnhold i blodet av å røyke. Det er fordi det er mye mer "effektivt" å ta til seg nikotin fra lungene enn fra slimhinnen i munnen. Bruker man nikotinplaster på huden, får man i seg enda mindre av nikotinen som finnes i plasteret. 

Nikotin gir akutte negative effekter på blodtrykk, puls og blodsukker. Det er likevel vanskelig å si i hvor stor grad dette gir varige skader.

 

Nikotin gir stor risiko for sterk avhengighet, men hvorvidt man kan si at avhengigheten i seg selv er en helseskade er noe man kan diskutere. Som regel er forskere og helsepersonell mest opptatt av at nikotin gjør folk avhengige av tobakk som igjen er svært skadelig for helsa.

Noen dyrestudier har vist at selve nikotinet kan påvirke hjernens utvikling negativt når unge individer bruker det. Små mengder nikotin, som i nikotinlegemidler for røykeslutt, har ikke vist å øke risiko for hjertesykdom eller kreft, men det anbefales ikke å bruke dem lenger enn et år og de er jo laget for folk som virkelig trenger å slutte å røyke, noe som er svært dødelig. Sammenlignet med å røyke blir det meste annet ganske ubetydelig farlig. 


Det finnes forskere som undersøker om nikotin kan ha positive helseeffekter, for eksempel om påvirkningen i hjernen kan redusere risiko for sykdommen parkinson. Dette vet vi ikke nok om til å kunne si noe sikkert enda. Helsemyndighetene anbefaler å ikke bruke nikotin. 

I noen tilfeller kan nikotin gi alvorlige overdosesymptomer som pustestans, kramper og blodtrykksfall. Dette er veldig sjelden, selv etter intens røyking. Pasienter med nikotinoverdose er stort sett barn som har spist tobakk, eller personer som har svelget nikotin i flytende form. Ved overdose skal man ringe ambulanse 113.

Jeg håper dette var til hjelp og legger ved noen relaterte artikler om tobakk hvor du kan lese mer om blant annet "nikotinsjokk" og avhengighet.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Myter om røyk og snus

Sigarett og myter (colourbox.com)

"Festrøyking er bare kos", "alle kan slutte hvis de vil", "lovene om snus er for strenge!","Mange røykere lever til de blir 100" Hva er myter og hva er fakta?

Les mer

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse