Hopp til hovedinnholdet

Er snus skadelig når jeg bare tar to om dagen?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Har brukt snus av og på i cirka 2 år nå, men snuser ikke mye (maks 2 om dagen). Jeg har aldri vært avhengig og føler aldri at jeg "trenger" snus. Kan fint gå flere uker uten snus. Er det da fortsatt skadelig for helsa, eller er det ikke så farlig siden det er så liten mengde?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år!

Det beste for helsa er å ikke snuse i det hele tatt fordi snus inneholder kreftfremkallende stoffer. Dessverre kan ingen si akkurat hvor stor risikoen for helseskade er fra snusing hvis man snuser så og så mye. Det er umulig å si på forhånd akkurat hvor mye din kropp tåler. 

Heldigvis er det ikke så mange som får alvorlige sykdommer fra å snuse, sammenlignet med å røyke er det veldig mye mindre farlig. Når det er sagt, så er det veldig mye man ikke vet om snusing og helse enda. Aldri før har så mange begynt å snuse i så ung alder og hva konsekvensene kan bli vet vi ikke før din generasjon blir voksne (og dør). 

Du er heldig som ikke er avhengig fysisk, da kan du selv velge å slutte uten altfor store problemer. De fleste savner nok snusen i noen situasjoner, men fordelen er at du slipper å bekymre deg for at du får i deg giftige stoffer. 

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Myter om røyk og snus

Sigarett og myter (colourbox.com)

"Festrøyking er bare kos", "alle kan slutte hvis de vil", "lovene om snus er for strenge!","Mange røykere lever til de blir 100" Hva er myter og hva er fakta?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk