Hopp til hovedinnholdet

Hvilken snus er mild og vil ikke gi meg nikotinsjokk?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Okey, jeg legger veldig merke til at mange festrøyker og noen fest snuser. Så er det en snus som jeg kan kjøpe som er veldig mild? Som jeg ikke får sykt nikotin sjokk av? Og vil helst at snusen skal være hvit generell i snusen. Jeg vil helst ha seriøse svar og svar på det jeg spør om.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år!

Når du ikke er vant til å snuse, vil du høyst sannsynligvis få en sterk opplevelse, selv om du snuser en liten porsjonssnus med lavt nikotininnhold. 
De første gangene man prøver snus er det vanlig å reagere så kraftig at mange kaller det et «nikotinsjokk». Den fysiske reaksjonen er ikke et medisinsk sjokk, men symptomer på forgiftning fra nikotin. Det kan være kvalme, blekhet, svimmelhet, svakhetsfølelse, hodepine, svetting, hjertebank og oppkast. Dette er kroppens måte å si ifra om at den ikke har godt av å snuse. 
Du får samtidig et stimuli som føles godt, man kan føle seg både avslappet og oppkvikket på en gang. Det er denne reaksjonen hjernen raskt blir avhengig av. 

Jeg kan ikke anbefale deg et merke eller en type snus. All vanlig snus inneholder kreftfremkallende stoffer og kan gjøre deg sterkt avhengig. Du kan ikke nødvendigvis velge å kontrollere bruken din slik at du bare snuser på fest.

Jeg vet ikke riktig hva som er grunnen til at du har lyst til å snuse på fest. Er det fordi andre gjør det? Hvis du hovedsakelig ønsker å snuse for å passe inn, så kan et alternativ være å kjøpe helt nikotinfri snus (ikke laget av tobakk. For eksempel onico, kick up og zeroberg). Det er det ingen risiko for å bli fysisk avhengig av slik snus, og den skader ikke helsa. 

Hvis du velger å bruke tobakk på fest (eller ellers), så er det veldig mye bedre at du snuser enn at du røyker. Røyk er ekstremt helseskadelig. 

Jeg håper dette var til hjelp og legger ved noen flere artikler du kan lese. 
Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Myter om røyk og snus

Sigarett og myter (colourbox.com)

"Festrøyking er bare kos", "alle kan slutte hvis de vil", "lovene om snus er for strenge!","Mange røykere lever til de blir 100" Hva er myter og hva er fakta?

Les mer

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

8 tips til før og under festen

Et slags vorspiel (colourbox.com)

I klassiske ungdomsfilmer finner vi hovedkarakterene som alle svermer rundt, som alle vil snakke med og som ikke minst alltid blir bedt på de store festene. Men, er det egentlig så enkelt som ”bare” å bli bedt?

Skrevet av Dina, ungdomsjournalist

Les mer

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk