Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor svir det der jeg legger snusen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg en god stund nå og er avhengig, jeg tok min første snus for ett år siden men tok den rett ut igjen. I den siste mnd har jeg snuser kanskje 5 ganger om dagen. Nå den siste uka har det begynt å svi skikkelig der jeg tar snusen i men går over etter kanskje 10 min hva kan det være???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år!

Snus sliter på tannkjøttet og kan gi varige skader på det.
Det har begynt å svi i tannkjøttet nå etter ett års snusing, og det kan ha med at du har begynt å snuse mer enn før. Jo mer tid du har snusen i munnen, jo mer vil det irritere tannkjøttet. 

Hvis du er forkjølet, kan slimhinnene være hovne og mer sensitive enn vanlig. Du kan også ha fått et lite sår i tannkjøttet. Har du et sår, bør du la dette få gro i fred uten å legge snusen på. 

Du kan forsøke å legge snusen litt forskjellige steder under leppa sånn at tannkjøttet som svir får litt "hvile". Det er ikke en ideell løsning, fordi det vil føre til at du sliter på tannkjøttet flere steder. Det aller beste for tannhelsen din er at du slutter å snuse. 

Du kan lese mer om snus og tannhelse i denne artikkelen.

Tannlegen eller helsesøster på skolen kan gi deg råd og hjelp for å slutte med snus. På lang sikt vil det spare deg for mye penger og kanskje også bekymringer. Akkurat nå i oktober arrangerer helsemyndighetene noe de kaller Stobbtober - en kampanje for å oppfordre flere til å prøve å slutte å snuse. Her kan du se reklamefilmene for Stopptober. Jeg anbefaler å laste ned gratis app for snusslutt som heter Slutta. Lykke til!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan tannlegen se at jeg snuser?

Porsjonssnus (foto: colourbox.com)

Tannlege og tannpleier er ofte de første som oppdager at du snuser.

Les mer

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Lover om snus, røyk og e-sigaretter (Tobakkskadeloven)

Bokstabel med Norges lover (foto: ung.no)

Noen synes vi har for strenge regler om tobakk og produkter som ligner på tobakk. Andre mener at vi burde forby alt sammen. Her får du svar på hvilke regler som gjelder, og hvorfor.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Les om aldersgrenser på produkter med tobakk her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk