Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha fått skade av å bare vape litt uten nikotin?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei.... Jeg går på ungdomsskolen og der er det mange som valper og sånt. Og så bille jeg prøve så jeg prøvde en gang uten nikotin og da noen dager prøvde jeg igjen noen ganger på den dagen med andre. Jeg fik dårlig samvittighet så jeg sa det til mamma og pappa dem sa at det går fint og at jeg ikke burde gjøre det og så snakka vi om det. Men er det en sjanse for at jeg kan få en skade av det har pbate gjort det litt. Det er folk i klassen min som har gjort det mye mer enn meg. Hjelp?!?!!!??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år!

Ikke bekymre deg for dette! Det går nok helt bra. Jeg er likevel enig med foreldrene dine i at du ikke bør vape mer. Lungene dine utvikler seg og da bør du ikke forurense dem med vape eller røyk. Det er 18 års aldersgrense på vape for en grunn.

Vape er ganske nye produkter, så forskere kan ikke si hva de gjør med helsa på lang sikt. Det tar mange tiår medforskning for å finne ut av det. Jeg ville ikke valgt å være "prøvekanin" for vape hvis jeg var deg. 

For dem som ikke klarer å slutte å røyke vanlige sigaretter, er vape et bra alternativ. For alle oss andre er det best å la være å vape. Jeg synes det er urovekkende at mange vaper på skolen din. Det er faktisk ulovlig å vape i skoletida, så dette synes jeg skolen bør gjøre noe med. Kanskje du eller foreldrene dine kan si i fra til lærer, rektor eller helsesøster?  

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er e-sigaretter (vape) helseskadelig?

Jente som damper/vaper. Kilde: Colourbox.

Å dampe/vape er mindre helseskadelig enn å røyke sigaretter, men det er ikke uten risiko. Vi vet ikke hva konsekvensene er på lang sikt.

Les mer

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Les om aldersgrenser på produkter med tobakk her.

Les mer

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk