Hopp til hovedinnholdet

Er nikotinfri snus like skadelig for tannkjøttet som vanlig snus?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

hei gutt på 18 her jeg har snust. i 1 år nå og vurderer å slutte. og har snust nikotinfri snus en stund nå og lurte bare på om nikotinfri snus er farlig for tennene og om det lager like mye skade på tannkjøttet som vanlig snus.?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 18 år!

Så flott å høre at du vil slutte å snuse! Jeg veit ikke om du har gått helt over til nikotinfri snus eller ikke enda, så det er kanskje litt tidlig å gratulere? Jeg håper overgangen går bra! Nikotinfri snus inneholder ingen helseskadelige eller avhengighetsskapende stoffer. For støtte og tips når du slutter anbefaler jeg å laste ned appen Slutta eller bruke chatboten Slutta i fb-messenger (begge deler er gratis tilbud fra Helsedirektoratet). 

Du lurer på om nikotinfri snus er like skadelig for tannkjøttet som vanlig snus. Svaret på det er at det er mindre skadelig enn nikotinholdig snus. Nikotinfri snus kan også slite på tannkjøttet der du legger den, og lage lignende snusskader i tannkjøttet. Snusing – gjerne kombinert med hard tannpussing der man legger snusen - kan føre til at tannkjøttet trekker seg opp. Dette gir synlige tannhalser og ubehagelig ising i tennene. Dette er en skade som kroppen ikke reparerer når man slutter. Pass derfor på å alltid pusse tennene med myke bevegelser (Tannpussetips får du her). 
Når du ikke snuser vanlig snus, slipper du negativ påvirkning på blodgjennomstrømmingen i tannkjøttet. Nikotin får blodårene til å trekke seg sammen sånn at du får litt dårligere blodsirkulasjon i tannkjøttet når du snuser. Vi trenger god blodsirkulasjon for å gi slimhinnen næring og oksygen. 

Når det gjelder tannhelse for øvrig, var det tidligere en debatt om nikotinfri snus var skadelig for tennene eller ikke. Det ble da brukt maisfibre tilsatt den tobakksfrie snusen, noe man fant ut av at kunne gi hull i tennene svært raskt. Produsentene har derfor sluttet å tilsette slike fibre og produktene øker ikke risiko for hull i tennene. Noen av produsentene sier selv på deres hjemmeside at produktet har en basisk pH-verdi, noe som hjelper å motvirke syreangrep på tennene. Les mer om hull i tennene i denne artikkelen.

Mange har nytte av å bruke nikotinfri snus som en erstatning den første tida (eller i lenger tid, for eksempel på fest eller i andre situasjoner hvor de veit at lysten på snus kan bli stor). Fordelen er at du da deler opp sluttingen; først tar du unna det fysiske med abstinenser fra å kutte ut nikotin, deretter venner du deg til å bli kvitt vanen med å putte snus under leppa. 

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tannlege - pris og timebestilling

Tannlege (foto: ung.no)

Tannlegetimer er gratis ut samme året som du fyller 18 år. Deretter betaler du 25 prosent av prisen ut året du fyller 20 år.

Les mer

Kan tannlegen se at jeg snuser?

Porsjonssnus (foto: colourbox.com)

Tannlege og tannpleier er ofte de første som oppdager at du snuser.

Les mer

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk