Hopp til hovedinnholdet

Er det bedre å røyke 5 enn 20 røyk om dagen?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Er det like farlig og skadelig å røyke 4-6 røyk pr dag som å røyke 20 røyk til dagen? Røyker daglig å føler at å røyke kun 4-6 pr dag er mindre skadelig enn å røyke en hel 20pk? Røyka sigaretter før men da ble de fort 10 til dagen og nå gått over på rulletobakk for å røyke mindre for da gidder eg ikke rulle så ofte som å ta en ferdig sigarett. Har åsså dager der eg ikke røyker i det hele tatt men har disse dagene noen posetiv virking på kroppen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 20 år!

Hvis du ønsker å ta vare på helsa, så bør du ikke røyke i det hele tatt.

Selv om det selvsagt er mindre belastning på kroppen å røyke 4-6 per dag enn å røyke en 20-pakning, så er de røykene du tar veldig skadelige for kroppen din. Å ta en pause fra røyking en dag her og der, vil nok ikke ha noen særlig betydning for å redusere risiko for sykdom. "Festrøykere" har høyere risiko for alvorlig sykdom og tidligere død. På youtube kan du se kampanjefilmer med informasjon om av-og-til-røyking. 

All røyk inneholder kreftfremkallende stoffer. Sykdommen starter med en celleskade som utvikler seg over tid. Det er ikke mulig å si akkurat når skaden har skjedd hvis man får kreft fra røyking. Røyking gir akutt økt risiko for hjertesykdom. 

Det er fint at du klarer å la være å røyke en hel dag! Da har du gjort deg nyttige erfaringer i fall du vil i gang med et slutteforsøk. Du kan ta kontrollen og velge bort røyken! Hvis du ønsker det, kan du få god hjelp på helsestasjon, fra fastlege eller fra Slutta-appen og Slutta-chatbot i messenger. Les tips for røykeslutt her.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Myter om røyk og snus

Sigarett og myter (colourbox.com)

"Festrøyking er bare kos", "alle kan slutte hvis de vil", "lovene om snus er for strenge!","Mange røykere lever til de blir 100" Hva er myter og hva er fakta?

Les mer

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk