Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bruke snus flere ganger for å spare penger?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg snuser daglig og sliter litt med penger nå for tiden. Er det mulig å bruke en snus 2 eller flere ganger og merker du at får nikotin i deg da eller må du bruke flere om gange da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år!

Så leit å høre at du er så avhengig av snus at det går utover økonomien. Det er selvsagt enkelt for meg å si, men jeg tenker at dette kan være en god anledning for å prøve å slutte. Hva tror du? 

Snusen er ikke laget for å brukes mer enn én gang, men det kan sannsynligvis ikke skade å forsøke å resirkulere den. Pass i så fall på at den er ganske "fersk" og har ligget på et rent sted og ikke fått bakterier på seg. Om du vil merke noen effekt eller ikke fra nikotinet som eventuelt er igjen i den brukte snusen, kan jeg ikke si. 

Siden du ikke har råd til å kjøpe så mye snus, kan du prøve å ha hver enkelt snus i munnen så lenge som mulig for å få ut maksimalt med nikotin. Jeg vet dessverre ikke hvor lang tid en snus er ment å kunne frigi nikotin før den er brukt opp. Jeg kontaktet derfor en stor snusprodusent og chattet med deres kundeservice om dette. De kunne heller ikke gi et svar på hvor lenge en snus skal "vare". De sa at dette er veldig forskjellig fra person til person og at man må kjenne etter selv hvordan det oppleves. Produsenten anbefalte at du ikke snuser i det hele tatt siden du er 15 år. Snus er et produkt som ikke er ment å brukes før man er 18 år. 

Hvis du vil gjøre et forsøk på å slutte kan du lese gode tips i denne artikkelen.
Det finnes god støtte å få fra for eksempel Slutta-appen eller Slutta-chatbot i messenger. Helsesøster på skolen vil sikkert også ønske å hjelpe deg fordi snusing påvirker helsa og hvordan du har det. Akkurat nå er det å skaffe nok snus et stresselement. Sånn vil det kanskje fortsette å være i flere år fremover. Jeg har snakket med mange tenåringer og studenter som ønsker å slutte fordi det er så dyrt, og for mindreårige er det ofte vanskelig å få kjøpt snus også. 

Lykke til!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk