Hopp til hovedinnholdet

Hvilke rettigheter har jeg når politiet ransaker meg for hasj?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg røyker hasj så å si daglig. Jeg møter ofte på politiet og har vel blitt stoppet av dem og bedt om å gi fra meg legitimasjon, ransaket osv minst 30 ganger i løp av ett års tid. Men politiet har aldri funnet noe på meg, og jeg har vel aldri gjort noe annet enn å røyke hasj. Det jeg lurer på er hvilke rettigheter jeg har når politiet stopper meg? Hvis jeg for eks. er påvirka av hasj og det syntes på øya mine, hva kan politiet egentlig gjøre? Hvis de ransaker meg og ikke finner noe på meg, kan jeg bare dra hjemover da? Eller er det at øynene mine er røde en god nok grunn til å ta med meg til stasjonen, pisseprøve eller glattcelle? Jeg har hørt at de faktisk må finne noe på meg, og har alltid trodd det, fordi ingenting har jo skjedd når de har stoppa meg, og jeg åpenbart er påvirka men nekter for det når de spør. Men nå virker det som om de stopper meg hver eneste gang de ser meg for å fange meg for ett eller annet og jeg begynner å bli ganske redd for hva de kan finne på å gjøre.

Besvart 21.01.2019 19:38
 

Svar
Hei

Det stemmer at politiet ikke kan straffe deg for besittelse hvis de faktisk ikke finner hasj på deg.

Ved skjellig grunn til mistanke har politiet rett til å kreve at du blir med til politistasjonen for å avlegge prøver. Dette kan for eksempel skje i tilfeller hvor politiet mistenker at du er ruset på grunn av øyne, oppførsel etc. Dersom en slik prøve skulle slå ut positivt, vil du risikere straffereaksjon for bruk av illegale stoffer. Både bruk og besittelse av (mindre mengder) illegale stoffer straffes på lik linje. Dette er hjemlet i legemiddelloven § 24.

Straffen for bruk og besittelse av narkotika er bøter eller fengsel inntil seks måneder eller begge deler, jf. legemiddelloven § 31 annet ledd.  

Hilsen juristen, ung.no og RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer

- Går med hasj og andre narkotiske stoffer på meg

Hasj (colourbox.com)

Jeg får noen ganger litt hasj av en kompis som takk for at jeg hjelper ham med forskjellige greier. Jeg har jo ikke kjøpt stoffet, og hvis jeg ikke bruker det selv engang: Er det ulovlig å bare gå rundt med det i lomma?

Les mer

Narkotikalovgivningen

RU§

All bruk, besittelse, omsetning og andre former for ulovlig omgang med narkotiske stoffer i Norge er ulovlig, dersom det ikke skjer etter foreskriving av lege. Norge er et av de landene i Europa som har de strengeste straffene for narkotika.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet