Hopp til hovedinnholdet

Betyr tilbakefallet mitt at jeg må starte helt på nytt med snusavvenning?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har vært snusfri i totalt 20 dager. Har snust fast i 4 år. I dag sprakk jeg og kjøpte en boks - og snuste opp nesten halve boksen. Jeg er så skuffet over meg selv, fordi jeg er så bestemt på å klare å bli kvitt uvanen. Jeg har vært veldig deppa i det siste og trengte en «venn». Betyr tilbakefallet mitt at jeg må starte helt på nytt med avvenning? Boksen med resterende innhold er gitt vekk. Hilsen skuffet jente

Besvart 10.02.2019 10:26
 

Svar
Hei

Gratulerer med å ha vært snusfri i 20 dager! Det er kjempebra når du har snust lenge. 

Du starter ikke helt på nytt med avvenningen. Hjernen og kroppen din fikk seg en god dose nikotin. Det kan ha vekket mange av reseptorene i hjernen som var begynt å gå i dvale slik at du kan kjenne mer sug etter snus og få mange tanker om snus. Dette er helt vanlig og vil gå over dersom du holder deg snusfri framover. Nikotinet er helt ute av kroppen etter ca 72 timer etter siste snus.

Du er bestemt på å klare å bli kvitt uvanen. Det er en styrke og hjelp for deg. En annen fordel du har nå er at du har gjort dette før. Du vet at du kan bli snusfri og du har også viktige erfaringer med hvordan du kan gå fram. Hva var det som funket best for deg sist? Hva må du unngå og hva er fint å fokusere på? På Slutta.no finner du mange tips og råd ved snusslutt.

Du har nå også fått erfaringer med å glippe. Hva var det som gjorde at du tok en snus nå? Hva kan du gjøre for at det ikke skal skje igjen?

Du var deppa og trengte en venn. Det er ikke godt å være deppa og det kan høres ut som det ville være fint for deg å snakke med noen om dette. Hos fastlegen, på helsestasjon for ungdom og på helsetjenesten og rådgivingstjenester på mange studiesteder er det personer en kan snakke med om både vonde følelser og snusslutt. 

Du er godt på vei og jeg heier på deg! Lykke til!

Vennlig hilsen Tobakksveileder med psykologikompetanse

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk