Hopp til hovedinnholdet

Hva er farligst, røyk eller snus?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei,,, jeg er en gutt som snuser daglig,,, men jeg har funnet ut at Røyk er farligere en Snus,,, men en dag kom Læreren med et ark der det sto at Snus hva kjempe farlig og mye farligere en røyk,,, men jeg har fått det motsatte på papir, men hele klassen min ler av meg. for di hører på læreren, jeg føler meg mobbet.

Snus går i magen og røyk går i lungene. snus har 2000 kjemiske stoffer, mens røyk har 4000 kjemiske stoffer,,, noe som påpeker at Snus er mindre farligt en røyk.

Er det slik som jeg sier at Snus er mindre farligt en Røyk???
Eller har denne Læreren rett og elevene har rett til og mobbe meg for det jeg VET at snus er ikke farligere en røyk?
Og hvorfor snuser fotball spillere,,, det er ikke mangen idrettsutøvere som røyker... Snus er Mindre farlig en røyk

har jeg rett eller???

mvh Didrik

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Snus og røyk inneholder giftige stoffer, blant annet avhengighetsskapende nikotin. Stoffene går ut i blodet og kan føre til sykdom og skader I kroppen. Snus er mye mindre helseskadelig enn røyk, men ikke ufarlig. Det er ikke forsket mye på snus og helseskader så vi vet ikke hvor mange som dør av å snuse. I verden dør 7 millioner mennesker av røyking hvert år, i tillegg dør 1 million av å puste inn andres røyk (passiv røyking).
 
Snus gir økt risiko for å få kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnen. Hvis man snuser mens man er gravid, kan det skade fosteret. Snus skader tannkjøttet og kan gi ubehagelig ising i tennene. Å snuse mye kan gi litt økt risiko for å få diabetes type 2. Snus kan også henge sammen med økt risiko for vektøkning, overvekt eller fedme.

Ungdom som røyker er oftere forkjølet, har mer smerter og sliter mer med søvn enn andre. På lang sikt gir røyking økt risiko for å få sykdommer i alle deler av kroppen. Røyk kan gi kreft, hjerteinfarkt, hjerneslag, kols (kronisk obstruktiv lungesykdom), diabetes type 2, leddgikt, blodpropp og åreforkalkning (ofte kalt "røykebein").

Røyking gir økt risiko for å få tuberkulose, øyesykdommer, benskjørhet, problemer med immunforsvaret og tannkjøttsykdom, som kan gjøre at man mister tennene. Røyking gir dårligere fruktbarhet for både kvinner og menn, menn kan få ereksjonsproblemer og kvinner kan komme tidligere i overgangsalderen.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Hva vet du om husleia di?

Har jeg lov å la en venn flytte inn hos meg?