Hopp til hovedinnholdet

Burde jeg la være å prøve vape selv uten nikotin?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har lyst å prøve vape (uten nikotin) er det virkelig så helsefarlig at jeg brude la være. Det virker ganske kult men jeg er redd at det kommer til å ødelege for meg i fremtiden

Besvart 18.03.2019 10:17
 

Svar
Hei

Om vape uten nikotin er det noe vi vet og mye vi ikke vet. 

Vi vet at vape uten nikotin er mindre skadelig enn vape med nikotin. Vi vet at det å trekke inn dampen fra vape kan irritere luftveiene til den som damper og de som er i nærheten.

Vi vet ikke hva som er konsekvensene for helsa av å vape over tid. Vape uten nikotin inneholder stoffer vi ikke fullt ut kjenner effekten av å puste inn som damp. Vi vet heller ikke hvordan de virker på kroppen over tid. Vape er ganske nytt og det er ennå for lite forskning på det.

Det er 18-års aldersgrense på vape også uten nikotin. Det er fordi det å prøve vape uten nikotin kan gjøre det lettere å prøve vape med nikotin eller andre produkter med nikotin. Nikotin er som kjent et stoff det er svært lett å bli avhengig av. 

Du skriver at du er redd for at å prøve vape kommer til å ødelegge for deg i framtiden. Du har en magefølelse på at dette kan være dårlig for deg. Jeg syns du skal lytte til magefølelsen. Vape kan virke kult, men usikkerheten rundt muligheten for helseskader og mulig avhengighet på lang sikt gjør at jeg råder deg til å la vær.

Vennlig hilsen Tobakksveileder med psykologikompetanse

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er e-sigaretter (vape) helseskadelig?

Jente som damper/vaper. Kilde: Colourbox.

Å dampe/vape er mindre helseskadelig enn å røyke sigaretter, men det er ikke uten risiko. Vi vet ikke hva konsekvensene er på lang sikt.

Les mer

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Les om aldersgrenser på produkter med tobakk her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk