Hopp til hovedinnholdet

Er det vanlig å få hoven og sviende leppe av snusing?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Så jeg prøvde snus for første gang for 5 dager siden og har tatt 2 snus daglig siden da, nå er hele overleppa mi stor og hoven og den svir. Har også ditt en liten klump på strengen. Er dette vanlig og kan dette ha noe med hvilke snus jeg bruker? ( bruker styrke 2) eller kan det ha noe med at jeg har brukt samme snus flere ganger?

Besvart 05.04.2019 23:41
 

Svar
Hei

Noen ganger kan overleppa hovne opp når en snuser. Da er tannkjøttet irritert fra stoffene i snusen. Snusen kan lage små rifter i tannkjøttet og det kan svi når en får saften fra snusen i disse. Jo sterkere snus du bruker jo raskere kan du få sår i munnen.

Det er ikke meningen at en skal bruke samme snusen flere ganger og jeg vil fraråde deg å fortsette med det. Det kan bidra til at du får infeksjoner i munnen. 

Vanligvis går hevelsen ned igjen når en slutter å snuse. Du kan skylle munnen godt med vann flere ganger om dagen. Klumpen på strengen kan jeg ikke si hva er. Hvis hevelsen ikke gir seg kan du ta en tur til tannlegen eller helsestasjon for ungdom

I denne artikkelen kan du lese mer om hva som skjer med tannkjøttet og ellers i kroppen når en snuser.

Vennlig hilsen Tobakksveileder med psykologikompetanse

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk