Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om narkotikalovgivning

Jente 20 år
 

Spørsmål

Kan en få psykose av narkotika, feks ecstasy, hasj eller amfetamin? Hvor stor er sjansen? Kan en få det om en bare prøver stoffet en gang og i liten dose? Vil psykosen i så fall være over når rusen går ut av kroppen, eller vil den vare lenger, eller hvordan virker det? Kan en få flere psykoser etterpå selv om man ikke ruser seg mer? Sliter psykisk fra før (men ikke med psykose), spiller det noe inn? Og kan politi ta deg om du lukter hasj eller ser litt ruset ut? Kan de kreve blodprøver? Kan de kreve å se gjennom mobilen? Har de rett til å ransake huset ditt da? Hva skjer om du blir tatt? Pleier politiet å lete etter folk som er ruset på gaten, er jo alltid noen som går rundt? Er det ulovlig å være ruset, eller bare å ta og oppbevare narkotika? Har prøvd litt i det siste, men merker jeg vet lite om hva jeg tar og hva som kan skje

Besvart 22.05.2019 23:41
 

Svar
Hei

Kan en få psykose av narkotika, feks ecstasy, hasj eller amfetamin?

Ja, dersom en person er disponert for psykose kan disse stoffene være med på å utløse det.

Hvor stor er sjansen?

Statistisk sett ganske liten. Men det er ikke alltid en vet om at en er disponert.

Kan en få det om en bare prøver stoffet en gang og i liten dose?

Lite trolig med mindre vedkommende har en latent psykose som bare venter på å springe ut i full blomst.

Vil psykosen i så fall være over når rusen går ut av kroppen, eller vil den vare lenger, eller hvordan virker det?

Psykosen kan være rusutløst og forbigående. Da varer den så lenge rusen og ettervirkningene varer (eller i noen dager, maks en uke). Dersom den vedvarer utover dette, regnes det mer om en langvarig psykose som må behandles mer spesifikt (som andre psykoser).

Kan en få flere psykoser etterpå selv om man ikke ruser seg mer?

Dersom en ikke fikk psykose under/etter ruseopplevelsen, er det lite trolig.

Sliter psykisk fra før (men ikke med psykose), spiller det noe inn?

Ja det spiller inn. Det er mer sjanse for at du kan få ubehagelige reaksjoner som angstanfall, depresjoner (akutte) eller paranoia. Selv om du ikke får psykose, er du mer sårbar for andre ubehagelige reaksjoner. 

Og kan politi ta deg om du lukter hasj eller ser litt ruset ut? Kan de kreve blodprøver?

Ja dersom politiet mener de har skjellig grunn til mistanke kan de anholde deg og be deg om/kreve blodprøve eller urinprøve.

Kan de kreve å se gjennom mobilen?

Dersom de har skjellig grunn til å mistenke at du har begått en handling som etter loven kan medføre frihetsstraff, kan de kreve ransaking av bl.a. telefon.

Har de rett til å ransake huset ditt da?

Ja, på samme grunnlag som over.

Hva skjer om du blir tatt?

Om du blir tatt for bruk/besittelse vil du få en bot. Dette kommer på rullebladet. Er det snakk om større mengder og/eller salg osv., kan det bli snakk om fengsel.

Pleier politiet å lete etter folk som er ruset på gaten, er jo alltid noen som går rundt?

Politiet vet stort sett hvor de skal lete. De tar seg noen runder og sjekker forholdene. Om de arresterer folk kommer helt an på situasjonen. Jo yngre folk er jo mer trolig er det at politiet griper inn (de som har vært misbrukere i årevis er det ikke så mye vits i å arrestere for annet enn salg).

Er det ulovlig å være ruset, eller bare å ta og oppbevare narkotika? 

Bruk og besittelse er ulovlig i Norge. Så stort sett, ja det er ulovlig. Men dersom en person ruser seg i et land det er lov og kommer til Norge mens hun fortsatt er ruset, da er dette ikke forbudt/det straffes ikke. 

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

- Går med hasj og andre narkotiske stoffer på meg

Hasj (colourbox.com)

Jeg får noen ganger litt hasj av en kompis som takk for at jeg hjelper ham med forskjellige greier. Jeg har jo ikke kjøpt stoffet, og hvis jeg ikke bruker det selv engang: Er det ulovlig å bare gå rundt med det i lomma?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler