Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg ta med snus til utlandet uten at foreldrene mine ser det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Heisann. Jeg er en jente på 14, som er avhengig av snus. Det hjelper meg veldig mit angst og er nødvendig for at jeg kommer meg igjennom hverdagen. Foreldrene mine vet ikke dette, og de har mistenkt meg mange ganger og tillater det absolutt ikke. Problemet er at jeg skal til Frankrike om en måned og er livredd for at de skal finne det ut. For jeg må ha det med. Hvordan kan jeg ha med snus uten at foreldrene mine finner det ut?

Besvart 24.05.2019 21:14
 

Svar
Hei

Det er ikke lov å importere snus til mange land, men til Frankrike og andre EU-land er det lov å ha med til eget bruk.

Dette gjelder for de over aldersgrensen for å kjøpe snus i det aktuelle landet, dvs 18 år i Frankrike. For deg som er under aldersgrensen kan det være de tar fra deg snusen hvis de oppdager den på grensen i Frankrike. Hvis du legger snusen i bagasjen du sjekker inn er sjansen mindre for at den oppdages.

Hvis du har snus i håndbagasjen vil foreldrene dine kunne se den hvis de følger med på maskinen når den gjennomlyses i sikkerhetskontrollen. Noen velger å ha et par snus i en jakkelomme som legges i en av boksene i sikkerhetskontrollen. Tollerne vil kunne se dem, men det er liten sjanse for at de snakker om dem eller tar dem fra deg.

Her kan du lese mer om å reise med snus.

Jeg syns det er leit å høre at du sliter med angst. Snus kan være noe å snu seg mot eller holde fast ved når en har angst, men det kan også virke mot sin hensikt. Når en blir avhengig av noe får en abstinenser når en har vært uten en stund. Milde abstinenser kan merkes som uro i kroppen, rastløshet og vanskeligheter med å konsentrere seg. det kan også på virke humøret og gjøre at en føler seg mer og mer desperat. Dette kan ligne symptomene på angst.

Siden nikotin og abstinenser skaper stress i kroppen er det mange som blir roligere når de slutter å snuse. Det er også stressende å holde noe skjult for foreldrene sine og når en skal ut og reise. Kan det være at denne reisen og tiden før den er en anledning til å prøve å slutte? På helsenorge.no/rus-og-avhengighet/snus-og-roykeslutt/">Slutta.no kan du få hjelp og støtte.

Jeg vet at du sier snusen hjelper deg med angsten i hverdagen. Men angst er ikke noe du skal trenge å være alene om. Hvis du ikke kan eller vil snakke med foreldrene dine vil jeg oppfordre deg til å snakke med en voksen du har tillit til. Det kan være helsesykepleier på skolen, noen på helsestasjon for ungdom, en lærer, en slektning, en nabo, treneren eller en annen. Du fortjener hjelp og støtte til å ha det bra. 

Jeg ønsker deg alt det beste og god tur til Frankrike etterhvert!

Vennlig hilsen Tobakksveileder med psykologikompetanse

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reise med snus

Gutt ser på infotavla på Oslo S (foto: unsplash.com)

Kan jeg ha snus i håndbagasjen på fly? Er det lov til å ta med snus til Spania? Hva skjer hvis snusen blir sett i sikkerhetskontrollen?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte, men det er mulig! Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler