Hopp til hovedinnholdet

5-6 drag vape - hva gjør det med kroppen?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei har en venn på 12 år som kjøpte vape av en eldre gutt har sjølv prøvd vapen hans 5-6 ganger nå synes ikke det var noe bra i det men han er avhengig og jeg er ganske redd for min egen helse så jeg lurer på hva 5-6 drag gjør med kroppen? Og kan man dø? Kommer aldri til å prøve igjen.

Besvart 30.10.2019 20:21
 

Svar
Hei gutt 13 år!

Ikke bekymre deg, du kommer ikke til å dø! Det er lite sannsynlig at det har skjedd noen varig skade på kroppen din ved å vape 5-6 trekk. Jeg er likevel glad for å høre at du ikke skal vape igjen, for det er ikke sunt. Særlig når du er ung og vokser er det best at lungene slipper forurensning fra vape. Lungene utvikler seg helt til du er over 20 år. 

Når du vaper kommer stoffene fra dampen inn i lungene, og så ut i blodet og til resten av kroppen. Hvis det er nikotin i vapen, kan du få en stimulerende effekt i hjernen fra det. Det går raskt over. Men det er den effekten som gjør at man blir avhengig. Man husker at det var noe godt og får lyst til å oppleve det igjen. Og igjen. Og igjen. Du kan lese mer om vape og helse i artikkelen som jeg legger ved under dette svaret.


Det er veldig leit at vennen din er avhengig når han er 12 år. Han burde få hjelp til å slutte. Jeg regner med at han vaper i smug. Hva tenker du om å fortelle en voksen om det? For eksempel helsesykepleier eller en lærer. De har taushetsplikt og kan la være å fortelle vennen din noe om at du har snakket med dem. Jeg vet det ikke føles lojalt å "sladre", men noen ganger kan det være en snill ting å gjøre. Jeg håper vennen din får god hjelp til å slutte. Det er dyrt og slitsomt å være avhengig, og best å bli kvitt avhengigheten så tidlig som mulig. 

Helt til slutt vil jeg nevne at det er 18 års aldersgrense på vape både med og uten nikotin. Han som solgte vape til vennen din gjorde gjorde det ulovlig.

 Vennlig hilsen sykepleier med spesialkompetanse på tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er e-sigaretter (vape) helseskadelig?

Jente som damper/vaper. Kilde: Colourbox.

Å dampe/vape er mindre helseskadelig enn å røyke sigaretter, men det er ikke uten risiko. Vi vet ikke hva konsekvensene er på lang sikt.

Les mer

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Les om aldersgrenser på produkter med tobakk her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse