Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor får jeg nikko-sjokk av mild snus?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg pleide å røyke ca 5-8 sigg om dagen. Etter at læreren truet med å si ifra til foreldrene mine så byttet jeg til snus. Jeg byttet til en snus type som er relativt svak, men klarte 4 prikker sånn ca. Her om dagen hadde jeg tatt litt for mange snus på en dag og ble veldig dårlig, men spydde ikke. Nå får jeg "nikko skjokk" av svak snus etter 5 min og må spytte ut. Jeg ble aldri sånn av sterke siggaretter. Så mitt spørmsål er hvorfor dette skjer. Har vært sånn i 4 dager nå.

Besvart 31.10.2019 22:28
 

Svar
Hei gutt 16 år, 

Det er mye mer helseskadelig å røyke enn å snuse, derfor er det er bra at du har gått over til snus.

Jeg kan ikke gi deg en sikker forklaring på hvorfor du reagerer sterkere på snusen du bruker nå enn du gjorde på sigaretter før. Du skriver dette har vart i fire dager. En mulighet kan være at du er litt forkjøla eller sliten. Hvis man ikke føler seg så bra, har sovet eller spist lite, er det vanlig å ha lavere toleranse for nikotin. Dagsform har en del å si for hvordan du kjenner effekten av nikotin. Det kan også være at det er andre stoffer i snusen som du reagerer på. Du kan teste det ut ved å prøve et annet merke med like stor mengde nikotin. 

Det aller beste for kropp og lommebok er å slutte helt med tobakk, men om du ikke har lyst til å slutte, håper jeg du holder deg til bare snus og finner et merke med passe effekt for deg.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte med snus, men det er mulig. Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Les om aldersgrenser på produkter med tobakk her.

Les mer

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Myter om røyk og snus

Sigarett og myter (colourbox.com)

"Festrøyking er bare kos", "alle kan slutte hvis de vil", "lovene om snus er for strenge!","Mange røykere lever til de blir 100" Hva er myter og hva er fakta?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk