Hopp til hovedinnholdet

Hvor store konsekvenser vil bruk av anabole steroider gi?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en ung og veldig interessert i trening, Jeg har drevet med diverse idretter, men for to år siden ble jeg og kameraten min forelsket i vektløfting, det siste året har vi tatt kroppsbygging veldig seriøst og det har ikke bare blitt trening, men også en hobby. Men både meg og vennen min sliter med å gå opp i vekt og med å bygge muskelmasse. Så nå vurderer vi steroider. Vi har alltid sett på steroider som en kjempefarlig narkotika, men så fortalte faren min om at han brukte steroider i en kort periode da han var ung (i tjue årene). Men han sa at han sluttet etter 2 måneder fordi han fikk alvorlige raseriproblemer. Ifølge han så gikk han opp 8kg og ble en del sterkere på den korte tiden. Så vi vurderer å prøve steroider i bare en kort periode, for å øke muskelmassen litt og for å 'booste' vektøkningen litt. Og vi er klare over konsekvensene og bivirkningene men er litt usikre. Så vi lurer på hvor store konsekvenser 1-2 måneders bruk av anabole steroider kan gi.

Besvart 06.11.2019 11:30
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at dere blir nysgjerrige på om steroider i en kort periode kan være en god løsning når dere ikke får de resultatene dere ønsker fra treningen deres.

Steroider regnes ikke som narkotika, men som dopingmidler - da anabole steroider er syntetisk fremstilt testosteron (det hormonet dere produserer mye av i den alderen dere er nå). Det er riktig at testosteron påvirker muskelveksten, og dette gjelder også hjertemusklaturen (kan føre til redusert pumpeevne og hjerteinfarkt i tidlig alder). Uansett hvor lenge du bruker anabole steroider kan man ikke forutsi hvor alvorlige bivirkningene kommer til å bli, da hormoner påvirker folk forskjelling uansett. 

Det du kan forvente er at din egenproduksjon av testosteron undertrykkes. Siden testosteronet er ansvarlig for sædproduksjon, stimulerer hårvekst + andre ting som er relatert til puberteten, kan kroppen din stenge av egenproduksjonen din i en periode etterpå - i verste fall permanent. Da vil du kunne oppleve ereksjonsproblemer, hårtap, bremset høydevekst, brystutvikling (siden noe av testosteronet omdannes til østrogen) og lignende.

Husk at kroppene deres ikke er utvokst ennå, de er fortsatt i utvikling. Og den kroppslige utviklingen har mye å si for hvor lett man har for å bygge muskler, i tillegg til andre faktorer som gener. Mange opplever at det først er i tyveårene at man får stor muskelvekst som følge av styrketrening. Men spiser dere godt og trener skikkelig skal det være mulig for dere å gå opp 8 kg i muskelmasse, det vil bare ta litt lenger tid enn 2 måneder.

Men det betyr ikke at den treningen dere gjør nå er nytteløs! Styrketrening har mange positive effekter for kroppen i tillegg til å gi økt muskelstyrke. Og ved å trene styrketrening i ungdomsårene, legger dere et godt grunnlag for å ha en sterk og sunn kropp videre i livet. 

 

Håper du fikk svar på det du lurte på. Ta gjerne kontakt med Dopingkontakten om du vil prate mer om anabole steroider, kropp og trening.

 Hilsen fysioterapeuten og Dopingkontakten, ung.no
www.dopingkontakten.no (chat/telefon/epost tirsdag-fredag, kl.11-18)
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bivirkninger av anabole steroider

trening (colourbox.com)

Det er ikke ukjent at anabole steroider kan gi en rekke negative bivirkninger. Her får du en oversikt over hvilken konsekvens dopingbruk kan ha, både fysisk og psykisk.

Les mer

Hva er anabole steroider?

Gutt viser muskkler (colourbox.com)

Visste du at anabole steroider nesten har den samme virkningen i kroppen som testosteron? Her får du en forklaring på hva anabole steroider egentlig er.

Les mer

Hjelp med bivirkninger etter bruk av anabole steroider?

Bivirkningene man kan få når man bruker anabole steroider kan være både ubehagelige og farlige. Heldigvis finnes det hjelp å få.

Les mer

Styrketrening, vekst og pubertet

Rom med vekter for å trene styrke (colourbox.dk)

Kan jeg stoppe å vokse hvis jeg trener med tunge vekter? Hvordan får jeg raskt store og tydelige muskler? Jeg trener mer enn kameratene mine. Hvorfor har de større muskler enn meg?

Les mer

Dette skjer i kroppen når du trener

I denne artikkelen forklarer vi hva som skjer i kroppen ved trening, både under trening og som følge av trening.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping