Hopp til hovedinnholdet

Rustester på sesjon og i miltæret.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Det er snart sesjon for 02kullet hvis jeg ikke tar feil og jeg lurer på noen ting rundt narko tester og sånnt. Jeg lurte på hva slags prøver de tar og om de eventuellt tar hår prøver. Jeg vet at thc synes mye lengre i håret, men når det kommer til concert, ritalin og sånt vet jeg ikke hvor lenge det kan synes og om det kan komme opp i hårprøver. Hvor lenge synes thc og concerta osv. i kroppen gjennom prøver, spesielt hårprøver? Er det vanlig å ta hårprøver når man skal i milla? og når er det de eventuelt tar sånne prøver? er det helt i starten eller skjer det etterhvert?

Besvart 01.11.2019 16:20
 

Svar
Hei

Det er ikke vanlig å teste for rusmidler nå man er på sesjon, men hvis du blir innkalt til militærtjeneste så kan du bli testet. Det kan både skje med det samme du møter til tjeneste og underveis i verneplikten. Forsvaret har nulltoleranse for rusmidler - her kan du lese mer om begrunnelsen deres for dette.

Rustesting under verneplikt blir ofte gjort ved at man må gjennomføre urinprøver, men blodprøver og spyttprøver kan også forekomme. Forsvaret har også mulighet til å bruke hårprøver, men så vidt vi vet er ikke det så vanlig. Det er dyrere å gjennomføre hårprøver enn å teste på andre måter.

Påvisningstid for metylfenidat (Ritalin og Concerta) er grovt regnet noen timer i blod og et par dager i urin. THC kan normalt påvises i inntil et halvt døgn på blodprøver og opptil èn uke i urin. Hvis man har brukt det jevnlig og hyppig, så kan THC vises på urinprøver i 1-6 uker. 

Påvisningstid i spytt og blod er tilnærmet lik.

I hårprøver kan påvisningstiden for enkelte stoffer være flere måneder etter stoffinntak. Avgjørende faktorer er hvor ofte og hvor mye man har tatt rusmiddlet eller medisinen, stabiliteten til det aktuelle stoffet, hårets lengde og analysemetodens følsomhet. Hodehår har en veksthastighet på omkring 1 cm per måned, slik at en analyse av ca 2 cm hår klippet ved hårroten vil kunne gjenspeile eventuell stoffbruk i løpet av de 2 siste månedene før prøvetakingen.

St.Olav hospital, som foretar håranalyser, tilbyr analyser for metylfenidat men ikke for cannabis. Akkurat hvor lenge det kan påvises er vanskelig å si da det vil avhenge av tidligere nevnte faktorer.

Hårprøver er mest brukt til å se om en person har brukt stoffer over tid.

 

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sesjon - ditt første fysiske møte med Forsvaret

Mann i militæruniform (colourbox.com)

Sesjonen er ditt første fysiske møte med Forsvaret. Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge må fylle ut en egenerklæring først så Forsvaret kan plukke ut hvem som skal på sesjon.

Les mer

Dette krever Forsvaret av deg

Løper på tredemølle (colourbox.com)

Hva kreves for å komme inn i Forsvaret? Les om de medisinske, fysiske og formelle kravene som må innfris for å tjenestengjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping