Hopp til hovedinnholdet

Er på institusjon, snuser, røyker og stoff. De yngre vil ha. Klokt med nei

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei på deg! Jeg snuser, røyker å driver litt med stoff. Jeg er 17 år men snart 18. Jeg merker at noen som er yngre enn meg spør om de kan få snus eller røyk. Jeg har gitt noe og noen ganger sakt nei pga samvitigheten min ikke takler det. Når de spør tenker jeg " Jeg vill ikke ødelegge livet ditt." Men samtidig er det vanskelig å si nei. Jeg bor på instutisjon så det gjelder folk som jeg bor sammen med, noe som gjør det litt vanskeligere. I tillegg vet jeg at de har det vanskelig, så jeg vill ikke gjøre det vanskelig for dem. Jeg tenker ofte " Det kan ikke være så ille å gi noen få stykker." Som du skjønner er hjernen min veldig delt på dette. Jeg tenker 2 helt forskjellige ting. Foreløbig styres jeg mest av tanken om at jeg vet selv hvor godt det kan være når ting ikke er så fett. Instutisjonen jeg bor på er på mange, mange måter fuckt up! Noe som gir meg mere lyst til å gi de jeg bor i lamme en liten glede. Hva tenker du om det jeg skriver? Det er vanskelig å si nei. Men kanskje klokt

Besvart 31.10.2019 10:40
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 
Det er utrolig reflekterte tanker du formidler. Du ser hvordan de som vil har snus og røyk har det og du vil at de skal kjenne seg bedre. Samtidig vet du  at alt du bruker vil kunne ødelegge deres liv. 

Du må regne med at du er et forbilde for de andre. Er av de eldste på institusjonen og med tilgang til det de har lyst til å prøve. 

At du ser to helt forskjellige ting forteller med at du tør å reflektere over hva du gjør og hvordan din adferd påvirker de som er yngre. Samtidig tør du innrømme at det er ingen perfekt plass å bo. Det kan gjøre det lettere å være snill med røyk og snus.

Har du tenkt på at du kan være et forbilde som viser at du har tanker om at rusmidler ikke er bra for noen? Det kan være en trøst når livet  er vanskelig, men det løser ikke problemene. Bare legger de i bunn av en røkfylt skuff. 

Alt vi opplever vil vi ha med oss hele livet. Det som er fint er at vi med hjelp kan velge hvor mye tid alt det vonde skal få i livet vårt. Med hjelp tenker jeg på samtaler med en som kan stille de spørsmålene du har behov for. Når opplevelsene er bearbeidet kan du legge de i skuffer i hjernen som du kan velge når du skal se, åpne . Da har du frigjort mye energi som du kan bruke på positive oppgaver. For noen kan det være  skole som kan gi deg en jobb. Bare du vet hva som er ditt ønske.

Jeg leser at du egentlig vet hva du vil gjøre, men vil være en snill gutt mot de andre der du bor nå.

Følg  hjertet ditt  det vet hva som er riktig.

Jeg har lagt med noen artikler se om de er nyttige.  

 

Lykke til Vennlig  hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Samvittighet, en fin ting?

Samvittightet (colourbox.com)

Samvittighet er noe vi kjenner inni oss, en følelse eller tanke om hva som hjelper oss med å skille på hva som er rett og galt.

Les mer

Avhengighet

Jente røyker (colourbox.com)

Bruken av rusmidler og tobakk (nikotin), kan føre til avhengighet. Hva det skyldes, og hvordan det oppleves kan du lese mer om her.

Les mer

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer

Fem tips til deg som vil slutte å røyke

Slutta-appen for hjelp til snusslutt.

Har du lyst til å slutte å røyke, men sliter med å få det til? Helsedirektoratet gir deg fem gode tips som kan hjelpe deg å bli kvitt avhengigheten for godt.

Les mer

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk