Hopp til hovedinnholdet

Jente 17 år
 

Spørsmål
Hei hvor lenge kjenner man røyksug etter siste røyken?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Slik jeg forstår spørsmålet ditt, lurer du på hvor lenge man kjenner røyksug etter at man har sluttet å røyke. Hvor lenge man kjenner røyksug avhenger av hvor lenge og hvor mye man har røykt, og varierer fra person til person. De som røyker hver dag og er blitt avhengig av røyken, vil vanligvis kjenne røyksug lenger enn de som nettopp har begynt å røyke eller bare røyker av og til.

 

Røyksug er noe man får når man er blitt avhengig av nikotinet røyken. Generelt kan vi si at det tar ca 3-4 uker til kroppen er avvendt med nikotin, dvs. at hjernen aksepterer at det ikke kommer mer nikotin. Innenfor denne perioden kan man oppleve varierende grad av røyksug og abstinenssymptomer, dvs. ubehag i form av hodepine, svimmelhet, konsentrasjonsvansker, uro, humørsvingninger osv. Dette er helt normale reaksjoner som vil gå over. Reaksjonene skyldes bl.a. at kroppen må kvitte seg med avfallstoffer etter røykingen og komme i balanse igjen. For de aller fleste er det verst de første dagene/den første uka, og så blir det gradvis bedre. Røyksuget vil komme sjeldnere og være mindre intenst, og ubehaget dabber av og blir mindre etter hvert som dagene går. Dette betyr at du ikke vil ha masse røyksug og ubehag i flere uker etter du har sluttet, sannsynligvis vil du merke stor bedring allerede etter en ukes tid. Og selv om det kan være slitsomt i starten, varer det ikke lenge. Det blir snart bedre!

 

Sugene kan komme ofte i starten, men hvert enkelt sug varer vanligvis bare et par minutter av gangen. Det som er viktig, er å ha noen alternativer å ty til eller å finne på noe mens det varer. For mange hjelper det å drikke litt vann, ta seg en saltpastill/tyggis eller gå en liten tur og trekke litt frisk luft. Eller hva med å sende en sms eller ringe en venn? Det viktigste er at du finner strategier som fungerer for deg.

 

Lurer du på flere ting om røykeslutt eller trenger hjelp til å slutte å røyke, kan du ringe Røyketelefonen 800 400 85. Her jobber det hyggelige veiledere som er vant til å snakke med ungdom. Det er gratis å ringe, og du kan være anonym. Lykke til!

 
Hilsen Røyketelefonen 800 400 85
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Hva vet du om ekteskap?

Hva er straffen for å tvinge noen til å inngå ekteskap?