Hopp til hovedinnholdet

Hvor skadelig er det å røyke av og til? Påvirker røyking mensen?

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei! Mange av vennene mine røyker, ikke fast, men sånn 1-om-dagen-røyking. Jeg har prøvd et par ganger på gøy. Det er litt digg, men jeg vet det ikke er bra. Jeg vil alrdi begynne å røyke fast! Det tror jeg ikke jeg kommer til å gjøre heller, men jeg har en del spørsmål angående dette. 1) Hvor skadelig er det hvis man kun tar et par røyk i uka. Eller bare noen i helgen? 2) Jeg vet man skader lungene osv. ved røyking, men la oss si at man røyker i 2 år og slutter etter dette. Vil skadene på lungene fortsatt være der, eller blir helsen bedre når man slutter å røyke? 3) Kan røyning påvirke kroppen og puberteten? 4) Hvis man ikke har fått mensen, kan røyking gjøre noe med dette? Hindre mensen, eller utsette den hvis man ikke har mensen fra før? 5) Hvor lang tid tar det å bli avhengig hvis man bare røyker annenhver dag? Tusen takk for alle svar!:)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Og takk for mange gode spørsmål! Noen av spørsmålene dine samler jeg opp og svarer på under samme avsnitt, der det passer best J

 

Du lurer på om det er skadelig å røyke litt av og til, for eksempel noen røyk i uka. Det er slik at all røyking medfører økt risiko for typiske røykesykdommer, også for den som røyker bare av og til. Forskning viser at selv lite røyking kan være skadelig, men det er individuelt hvor mye som skal til før man tar skade av det. Noen tåler mer røyking før de tar skade av det, mens andre tåler mindre. Dessverre vet man ikke dette på forhånd. Vi vet også at de som begynner å røyke i ung alder har større risiko for å få alvorlige sykdommer senere i livet. Når du er ung er organene i kroppen i stadig utvikling og derfor mer sårbare for giftstoffene som finnes i røyken.

 

En annen risiko forbundet med det å ta en røyk en gang iblant er faren for å bli nikotinavhengig. Undersøkelser har vist at unge mennesker kan bli avhengig av nikotin uten å røyke daglig. Tegn på avhengighet kan være at man stadig oftere får lyst på røyk. Nikotin virker nemlig på hjernen og fungerer sånn at hvis man først har fått en smak, vil man stadig ha mer. Så selv om man klarer å røyke bare litt innimellom en stund (for eksempel bare i helgene), vil de fleste etter hvert begynne å røyke i flere og flere situasjoner. På sikt vil det ofte skli ut og ende i dagligrøyking. Så selv om man har bestemt seg for at man aldri skal røyke fast, er det ikke alltid så lett å holde seg til det man har bestemt når suget begynner å komme. Hvordan ville det være for deg å bli avhengig av røyk?

 

Hvis man slutter å røyke etter to år, vil helsen raskt bli bedre igjen. Kroppen begynner umiddelbart å reparere skadene den har fått av røyken. For de aller fleste gjelder dette for lungene også, men om man har veldig sårbare luftveier, kan røykingen gjøre dem ekstra sårbare for infeksjoner i lang tid etterpå. Og har man en astma latent (astma som ikke er utløst ennå), kan røyking i få år også utløse eller forverre astma.

 

Røyking påvirker kjønnshormonene og menstruasjonens rytme. Røyking kan altså gi ubalanse i kjønnshormonene, og for noen kan dette innebære at mensen blir noe utsatt. Man kan også få mer uregelmessig menstruasjon. På sikt vil røykingen også påvirke ens evne til å bli gravid.

 

Har du flere spørsmål om røyking, kan du gå inn på www.tobakk.no. Du kan også ringe Røyketelefonen 800 400 85. Lykke til og god jul!Hilsen Røyketelefonen 800 400 85
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Hva vet du om russetida?

Hva er viktig når man bestiller russeeffekter på nettet?