Hopp til hovedinnholdet

Ekkel hoste, kiling og piping i halsen og tung pust. Hva kan dette komme av?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 16 år.. Har fått skikkelig ekkel hoste.. Det er konstant, å det kiler\klør i halsen på en måte da.. Når jeg trekker pusten dypt inover, så kommer det sånn lyd i brystet mitt.. Jeg puster også litt tungt, men tenker det sikkert bare er fordi jeg er tett i halsen? Det kommer også mye slim når jeg hoster liksom.. Er også veldig tett i nesa da men, litt forskjølet også ;p Har lyden fra brystet og at jeg puster tungt noe med at jeg røtker å gjøre ? Har gjort det i litt over 2 år nå.. Jeg har store planer om å slutte ut røyken snart, for jeg blir nervøs for kols eller noe når jeg blir eldre liksom.. Har lest om symptomer på kols osv, å det er det sammen som jeg har ;p Har du en forklaring på hva det kan være med meg? Er det pga røykingen liksom?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår det slik at du har fått en del ubehag og symptomer i luftveiene som bekymrer deg og som du lurer på om skyldes røykingen din. Hoste, kløe i halsen, økt slimproduksjon, tung pust og piping i brystet er vanlige reaksjoner på røyking som de fleste får etter en tid med røyking. Hvor fort disse symptomene inntreffer varierer fra person til person, men generelt kan vi si at de færreste får så sterke symptomer som du beskriver allerede etter to år med røyking. Da vil det gjerne skyldes noe mer, for eksempel at man tåler røyk ekstra dårlig, at man har en underliggende luftveisinfeksjon som forverres av røykingen eller for eksempel astma.

 

De symptomene du beskriver kan ligne på symptomer på infeksjon i luftveiene/ forkjølelsessymptomer, men hvis du har hatt dem lenge, er det kanskje ikke så sannsynlig at de bare skyldes forkjølelse. Selv om slike infeksjoner har tendens til å bli mye verre og langvarige når man røyker, fordi røykingen irriterer luftveiene og immunforsvaret enda mer. Ellers er noen av oss ekstra sårbare for tobakksrøyken og vil reagere kraftigere på røyk enn andre. Det kan hende at begge disse tingene gjelder deg. Røyking kan også utløse underliggende astma, slik vi svarte på et spørsmål som kom inn for et par uker siden om tung pust og astma (du kan lete opp og lese svaret her på ung). Det kan hende at symptomene dine har sammenheng med en begynnende astma, men det er det bare en lege som kan svare sikkert på. Astma forverres av røyking, men det positive er at slutter man å røyke, kan man leve fint med astma uten mye symptomer.

 

Når det gjelder kols, så stemmer det at symptomene du beskriver passer med kols, men her kan jeg berolige deg med at kols er en sykdom som utvikles over mange år. Det er altså svært lite sannsynlig at du som er 16 år og som har røykt i to år er i ferd med å utvikle kols. Dette er en sykdom man ofte ikke får symptomer på før det har gått både 10 og 15 år med røyking.

 

Det er vanskelig å si sikkert hva symptomene du beskriver skyldes. Hvis du er bekymret, anbefaler jeg deg å ta kontakt med fastlegen din. Det er ikke noe godt å være bekymret, og bare det å ta en prat med legen kan i seg selv være det som skal til for at du kan slappe av og ikke engste deg mer. Symptomene kan ha en helt naturlig forklaring, og dette kan en lege finne ut av.

 

Uansett hva symptomene dine skyldes, er det kjempebra at du har planer om å slutte å røyke. Det er det beste du kan gjøre for å unngå mer hoste, tungpust osv. Du vil garantert merke forskjell når du slutter å røyke, uansett hva symptomene skyldes. 

 

Har du flere spørsmål eller ønsker å snakke med noen om røykeslutt, er du velkommen til å ringe Røyketelefonen 800 400 85. Her jobber det hyggelige veiledere som er vant til å snakke med ungdom. Det er gratis å ringe fra fasttelefon, og du kan være anonym. Ringer du fra mobil, ringer vi deg opp igjen. Lykke til!


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Hva vet du om vennskap?

Hvor mange venner er det best å ha?