Hopp til hovedinnholdet

Forskjeller på røyk, pris og hva skal jeg velge?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Heisann! jeg har spørsmål om tobakk. Det jeg lurer på er: 1: Det finnes utrolig mange typer 'røyk' merker og styrke osv. Eks som Marlboro, det finnes jo red, silver, gold, blend 100's osv osv. Og det finnes mild og light osv. Hva er egentlig forskjellen? 2: Hvor mye koster en pakke med Marlboro red i norge? 3: Finnes det bare 20-pakkninger? eller finnes den pakker med ferre i? 4: jeg er 14 å har røyket 2-3 ganger før, hvis jeg skla begynne å røyke, burde jeg gå på med nikotinstyrke 0,8 med en gang? eller velge noe mildere? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Du lurer blant annet på forskjellen på ulike typer røyk. Det finnes ulike tobakkstyper og ulike måter å foredle tobakken på. Smak, nikotininnhold og andre faktorer bestemmes under produksjonen med hjelp av forskjellige tilsettingsstoffer. Noen stoffer kan for eksempel dempe irritasjon, skjule uønsket smak og/eller få de enkelte merker til smake bedre. Flere av tobakkstilsettingene antas å kunne øke effekten av nikotin.

 

Noen sigaretter har lavere målt innhold av tjære og nikotin enn andre, men det er imidlertid ingen holdepunkter for at disse er mindre helseskadelige enn andre sigaretter. Hvor mye du får i deg av disse stoffene avhenger av hvor sterkt og hvor dypt du trekker inn. Det er grunnen til at tobakksfabrikantene ikke lenger har lov til å merke tobakkspakkene med "mild" eller "ekstra mild".

 

Når du spør om hvilken nikotinstyrke du burde velge hvis du skal begynne å røyke så lurer jeg litt på om du spør det med tanke på eventuelt ubehag ved røyking, helsemessige konsekvenser eller avhengighet? 

Nikotinavhengighet oppstår svært raskt og noen blir avhengige etter kort tid. Nyere undersøkelser tyder på at barn og unge blir raskere nikotinavhengige enn voksne, og at avhengighet av nikotin kan oppstå selv om de bare røyker av og til. Alle sigaretter inneholder nok nikotin til å skape avhengighet!  

 

Hvis du vurderer å begynne å røyke er det lurt å tenke igjennom hvordan det vil være å være avhengig av noe. Det å være avhengig vil innebære at du ikke lenger kan velge når og hvor mye du vil røyke. Dette blir styrt av et røyksug som du vil merke på at du blir rastløs og utålmodig og bare kan tenke på at du må ha røyk. Du kan lese mer om avhengighet på www.tobakk.no.

 

  

 På spørsmålet ditt angående pris og antall sigaretter i en pakke kan jeg dessverre ikke svare. Lettest å få svar på det spørsmålet er nok å spørre i butikken.


Hilsen Røyketelefonen 800 400 85
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk