Hopp til hovedinnholdet

Hvilke abstinensplager ved snusslutt?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal slutte å snuse. Har egentlig ikke lyst, men økonomien min sier noe annet... Hvilke abstinenser er vanlige når man skal slutte, og hvor lang tid tar det før disse går over? og hvor lang tid tar det før man ikke lenger er avhengige og ikke føler sug etter snus?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du planlegger å slutte med snus.  
Det er lurt. Ungdommer vi snakker med på Røyketelefonen sier ofte at de ikke liker å være avhengige av noe, og at de heller skulle ha brukt pengene sine på annet enn snus og røyk.

 

Nå lurer du på hvilke abstinenser som er vanlige og hvor lang tid det tar før de går over. 

Abstinensubehag og og hvordan det oppleves varierer fra person til person. Vanlige abstinenslager ved snusslutt kan være: konsentrasjonsproblemer, irritabilitet, hodepine og trøtthet. Noen opplever også at de er litt lei seg de første dagene. Det som er felles for disse plagene er at det er verst de første tre-fire dagene, og så blir det gradvis lettere. Etter 2-4 uker er den fysiske avhengigheten borte for de fleste.

 

Man kan oppleve å få intense sug etter snus også senere,  fordi enkelte situasjoner minner deg om snus. Disse sugene kan være utfordrende, men vil som oftest gå over etter noen minutter.

 

Bruk av nikotinlegemidler som for eksempel nikotinplaster, nikotintyggegummi og sugetabletter kan lindre abstinensplager og ta vekk noe av suget etter snus. Det er ikke lov å selge nikotinlegemidler til personer under 18 år, men du kan evt. ta kontakt med lege for å få resept på nikotinlegemidler.

 

Hvis du har lyst til å snakke med noen om det å slutte med snus, kan du ringe Røyketelefonen 800 400 85. Her får du snakke med veiledere som kan bidra med råd og tips om snusslutt. Det er gratis å ringe Røyketelefonen 800 400 85 fra fasttelefon, og vi kan ringe deg tilbake hvis du bruker mobil.

 

Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk