Hopp til hovedinnholdet

Hvor lenge varer nikotinavhengigheten?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg lurer kort og greit på om nikotinavhengigheten vil gå vekk til slutt? Om man vil til slutt være like lite avhengig av nikotin som man var før man begynte å snuse, eller om man vil resten av livet ha et lite nikotinsug? Ville også vært hjelpsomt å få vite hvor lang tid dette eventuelt ville ta når man har snust fast i omtrent et år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

 Du lurer på om avhengigheten til nikotin vil gå over og hvor lang tid det tar. Kroppen er ikke lenger fysisk avhengig av nikotin et sted mellom 2-4 uker etter at man tok den siste snusen/sigaretten. Vanligvis har man abstinensplager og de sterkeste sugene den første uken etter snus/røykeslutt. Deretter forsvinner det gradvis i løpet av to til fire uker.

 

Avhengigheten av tobakk har også en psykisk side, og den psykiske avhengigheten kan vare lenge etter at de fysiske abstinensplagene er over. Den psykiske avhengigheten er knyttet til de situasjonene man pleide å bruke tobakk i, for eksempel som trøst når man er lei seg, i stressende situasjoner, når man skal hygge seg eller være sammen med andre. 

Mange blir overrasket over at de kan få sug etter røyk eller snus lenge etter at de tok den siste røyken/snusen. I disse tilfellene er det situasjonen i seg selv som fortsatt kan trigge trangen til å snuse eller røyke.   Disse sugene varer bare en kort stund, og enkle avledningsmanøvrer kan være nok til at det går over. En avledningsmanøver kan feks. være å ta en pastill, sende en sms eller gjøre noe annet som får tankene bort fra snus den stunden suget varer.

 

Du må gjerne ringe Røyketelefonen på 800 400 85 hvis du trenger tips til snusslutt. Det er gratis fra fasttelefon og ringer du fra mobil så kan vi ringe deg tilbake.

 

Du kan lese mer om nikotin og avhengighet på www.tobakk.no.  
Hilsen Røyketelefonen 800 400 85
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk