Hopp til hovedinnholdet

Er onico 100% ufarlig?

 

Spørsmål
Hei... Jeg er en gutt på 19 år og har nettopp sluttet med snus. Har erstattet prisen med 'onico'nikotinfri snus.

Her kommer det: Er onico 100% ufarlig?

Jeg kan skjønne at dere mener at den er 'psykisk farlig' men er den i det hele tatt fysisk farlig på noen som helst måte?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!

Onico er et ganske nytt snusmerke, som er laget av plantefiber, og som ikke inneholder tobakk eller nikotin. Den henvender seg til mennesker som ønsker å snuse mindre eller å slutte å snuse. Andre nikotin- og tobaksfrie snustyper er Choice.

Det finnes ikke noen garanti for at Onico er 100% ufarlig, men den vil ikke ha samme typer skadevirkninger som snus med tobakk. Det betyr (antakelig) at den ikke vil kunne forårsake kreft i bukspyttkjertelen (som er svært alvorlig). Nikotin assosieres også med økt fare for å dø av hjerte- og karsykdommer. Sannsynligvis vil man ikke ha økt risiko for dette dersom man ikke får nikotin i kroppen.

Snus motvirker faktisk i noen grad karies (hull i tennene) ved at den er basisk, og hemmer syreangrep på tannemaljen. Hvordan dette er med Onico vet jeg rett og slett ikke, og hvis Onico har lav pH (er surt) vil det kunne ha negative konsekvenser for tennene.

Hvis du bruker Onico for å trappe ned, og på sikt slutte, så er det ekstra bra! Nikotinet vil være ute av kroppen, og du vil ha gode muligheter for å kvitte deg med hele denne utgiftsposten etter ganske kort tid.

Med vennlig hilsen SUSS, i samarbeid med ung.no.
SUSS kan også svare deg på spørsmål om ungdomshelse, sex og samliv på telefonnummer 800 33 866 eller send ditt spørsmål i en SMS til 2026.
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk


Quiz: Hva vet du om å flytte hjemmefra?

Når skal flyttemelding sendes?