Hopp til hovedinnholdet

Hvor lenge kan nikotin måles i kroppen?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hvor lenge kan nikotin måles i kroppen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er vanskelig å svare nøyaktig på hvor lenge nikotinet holder seg i kroppen, men mengden reduseres raskt. Nikotin har en halveringstid på 2 timer. Halveringstid betyr den tiden det tar før halvparten av stoffet er brutt ned. Tiden det tar før alt nikotinet er borte vil komme an på mengden nikotin du hadde i kroppen ved snus- eller røykeslutt. Som regel vil det meste av nikotinet være ute av kroppen tre døgn etter at du sist fikk i deg nikotin.

Det kan oppstå fysiske plager (abstinenser) som f.eks. uro, hjertebank, svimmelhet og svetting når man slutter å tilføre kroppen nikotin. Disse plagene er verst de første 2-4 døgnene, men blir gradvis mildere. Etter 2-4 uker går de fysiske plagene over, men mange savner fremdeles det å snuse eller røyke.  


Noen ungdommer er engstelige for at lege eller helsesykepleier skal oppdage at de snuser eller røyker. Da er det greit å vite at det ikke er vanlig å undersøke for nikotin i urin- eller blodprøver. Helsepersonell stoler vanligvis på hva du sier og er ikke ute etter å avsløre deg. Når det er sagt, så kan det være lurt å fortelle dem om tobakksbruk fordi det påvirker helsa di.

Når nikotin brytes ned dannes blant annet et stoff som heter kotinin, dette kan man oppdage på biologiske prøver i lang tid etter eksponering for nikotin. Kotininmåling brukes derfor ofte når man forsker på tobakk.

Det er altså teoretisk mulig å måle at du har fått i deg nikotin i flere uker etter at du har snust eller røykt, men dette gjøres bare i veldig spesielle sammenhenger.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk