Hopp til hovedinnholdet

Leges snuslommen etter snusslutt og hva skjer med "strengen"?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 16,æ. Jeg er litt bekymret for at jeg har fått snus lomme... Jeg snuser ikke mye, 1 eller 2 bokser i måneden. Og jeg lurer på om snuslommen vokser tilbake igjen etter en stund og hva som skjer om strengen ryker og hvor lang tid det tar før det skjer? Og da også om den vokser ut igjen ? Skal slutte med snus og er veldig avhengig av å få svar på dette siden det er noe jeg tenker på hver dag og er redd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Så fint du vil slutte å snuse!

Du lurer på om snuslommen forsvinner hvis du slutter å snuse, og hva som skjer om”strengen” ryker, hvor lang tid dette tar og om den vokser ut igjen.

 

En snuslomme er en slags fordypning i munnens slimhinne som oppstår av regelmessig snusing. Denne typen skade oppstår fordi snus virker irriterende på slimhinnen. Når man slutter å snuse vil skader på slimhinnen vanligvis leges. "Strengen" under overleppen kalles et leppeband, og det finnes ikke noen studier som viser hva som skjer med leppebandet under overleppa ved snusbruk. Likevel kan man anta at hvis snusprisen plasseres akkurat midt under overleppa kan det skje forandringer også med leppebandet. Noen kan oppleve at leppebandet blir slakkere ved snusbruk. Dette vil ikke ha noen store konskekvenser, ettersom leppebandet ikke har en stor funksjon, og det fjernes ofte kirurgisk i ung alder dersom det er i veien.

 

Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta før det oppstår slimhinneforandringer. Man kan anta at disse forandringene i munnslimhinnen i likhet med snuslommen vil leges av seg selv etter snusslutt. Det er likevel viktig å være klar over at det finnes andre endringer i munnslimhinnen, som tap av støttevev rundt tenner og økt tannslitasje, som ikke blir borte ved snusslutt.

 

Det er ikke godt å være redd, derfor vil jeg anbefale deg å snakke med fastlegen eller tannlegen din om dette. De kan gi deg et mer nøyaktig svar.

 

Du må gjerne ta kontakt med oss på Røyktelefonen 800 400 85, hvis du vil snakke med noen om snus og snusslutt. Røyketelefonen kan hjelpe deg å finne en måte å slutte på. Det er gratis å ringe fra fasttelefon, og vi kan ringe deg tilbake hvis du bruker mobil.

                                          

Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk