Hopp til hovedinnholdet

Er vanlig snus farligere enn nikotinfri snus?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på noe angående snus. Er vanlig snus farligere enn nikotinsnus? Om jeg skulle ha prøvd snus, ville du "anbefalt" meg nikotinfri istedenfor vanlig? Jeg har merka at det er flere og flere som har begynt og snuse på min alder. Jeg har også hatt lyst til og prøve 1 gang. Jeg vil kjenne hvordan det er. Man blir jo ikke avhengig av bare 1 snus vel? Og jeg takler ikke løs snus. Søskenbarnet mitt snuser løs snus. Men om jeg en gang skulle ha prøvd ville jeg selvfølgelig prøvd sånne "poser". Jeg har prøvd alkohol før. Min første gang var faktisk for noen uker siden. Det gikk bra da. Er det en ting jeg IKKE skal prøve er det og røyke. Røyk er noe av det verste jeg vet om.. Hjelp? :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Jeg forstår det som om du lurer på om det er farligere å bruke vanlig snus enn nikotinfri snus, og om man kan bli avhengig av èn snus.

 

Når det gjelder ”vanlig snus” består dette av 2500 kjemiske stoffer, hvor 31 av disse stoffene er identifisert som kreftfremkallende. På grunn av nikotinet i snusen en det stor fare for avhengighet. Det varierer fra person til person hvor fort man blir avhengig. Noen kan bli avhengig etter bare noen dagers bruk, mens det for andre kan ta lenger tid. Undersøkelser viser at unge mennesker lettere blir avhengig av nikotin.

 

Nikotin- og tobakksfri snus er ikke laget av tobakksplanten, men av ulike plantefibre som for eksempel havre og kakao. I tillegg tilsettes ulike smakstilsetninger. Nikotin- og tobakksfri snus inneholder ikke kreftfremkallende stoffer eller avhengighetsskapende nikotin slik som ”vanlig snus”. Du blir derfor ikke fysisk avhengig men du kan bli vant til å ha snus under leppa.  Nikotin- og tobakksfri snus gir deg ingen stimulerende effekt eller positive helsegevinster. På grunn av manglende forskning vet vi veldig lite om hva slags helserisiko bruk av nikotin- og tobakksfri snus gir.

 

Jeg lurer på hvordan ville det vært for deg om du lot være å prøve snus, hva ville du tapt på det?

 

Hvis du vil vite mer om snus kan du se helsenorge.no/Helseogsunnhet/Sider/Snus/Hva-er-snus.aspx" href="http://helsenorge.no/Helseogsunnhet/Sider/Snus/Hva-er-snus.aspx">her, eller ta kontakt med Røyketelefonen på 800 400 85. Vi har taushetsplikt og kan ringe deg tilbake om du ringer fra mobil.
Hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk