Hopp til hovedinnholdet

er det straffbart å bruke lystgass som rusmiddel?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 18 år som iblant tar med lystgass på fest. Det eneste jeg lurte på, er om dette er lovlig? Jeg har prøvd å søke dette opp dette selv, men finner ikke noe entydig svar. Det selges uten aldersgrense på små patroner fra butikker som f. eks. Jernia og Clas Ohlson, som drivgass til krempiskemaskiner . Kan det allikevel regnes om et ulovlig rusmiddel? På forhånd takk for svar, jeg skjønner dere har mye å gjøre, så jeg er takknemlig uansett hvor lang tid det tar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Å kjøpe drivgass er ikke straffbart, og det er ikke et straffbart rusmiddel.

 

Jeg vil likevel sterkt fraråde deg til å ruse deg med dette, da det er stort skadeomfang av en slik bruk. Dyp inhalasjon av sniffemidler gjentatte ganger over en kort periode kan føre til tap av selvkontroll, hallusinasjoner, bevissthetstap og krampeanfall. Risikoen for plutselig død kan da være relativt stor. I tillegg kommer ulykker og skader forårsaket av nedsatt vurderingsevne under rusen. Les mer om dette ved å trykke her. Du kan også lese flere artikler om ungdom som har dødd som følge av å sniffe drivgass. se her 

 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sniffing av drivgasser eller lightergasser

Lightergass

Lightergass består av isobutan, butan og propan. De samme gassene er også tilsatt en rekke andre produker på sprayboks, og fungerer som drivgass.

Les mer

Sniffing

Lighter (colourbox.com)

Sniffing er dyp innånding av flyktige stoffer for å rusens skyld. Løsemidler og drivgasser/lightergass er eksempler på stoffer som blir sniffet. Slike produkter, vil i stor grad kunne gi samme type forgiftning. Hjertestans er den vanligste årsaken til plutselig død ved sniffing.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler