Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør nikotin med kroppen?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! er en gutt på 15 som har røyket i ca et halvt år. Har nå gått over til snus. Hva gjør Tobakk med kroppen som ung? hva gjør nikotin med kroppen som ung? er det skadlig for hjernen at jeg røyker og snuser? har røyket litt hasj og sånt før men har slutta med det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er hovedsakelig nikotin som skaper avhengighet av tobakk. Nikotin stimulerer hjernens belønningssenter samtidig som det setter kroppen i akutt stressmodus. Snus og røyk har derfor både en oppkvikkende og en beroligende effekt.

Nikotinpåvirkning gir dårligere blodsirkulasjon og høyere puls og blodtrykk fordi alle blodårene i kroppen trekker seg sammen. Det er ikke lurt å snuse eller røyke rett før trening.

Nikotin får hjernen til å skille ut stoffer som gir en følelse av velbehag. Risikoen for å bli avhengig av denne effekten er veldig høy. Er man først avhengig, får man som regel fysiske plager (abstinens) når man er uten snus eller røyk. Det er heldigvis mulig å bli kvitt avhengigheten. Et tips er å laste ned gratis Slutta-app eller bruke chatboten Slutta på facebook. Når man slutter begynner kroppen å jobbe med å reparere skader med en gang.

De første gangene man prøver snus eller røyk, er det vanlig å reagere så kraftig at mange kaller det et «nikotinsjokk». Den fysiske reaksjonen er ikke et medisinsk sjokk, men symptomer på forgiftning fra nikotin. Det kan være kvalme, blekhet, svimmelhet, svakhetsfølelse, hodepine, svetting, hjertebank og oppkast. Dette er kroppens måte å si ifra om at den ikke har godt av å snuse. Milde forgiftningssymptomer går over av seg selv.

I noen få tilfeller kan nikotin gi alvorlige overdosesymptomer som pustestans, kramper og blodtrykksfall. Dette skjer svært sjelden. Pasienter med nikotinoverdose er stort sett barn som har spist snus, eller personer som har svelget nikotin i flytende form. Ved overdose skal man ringe ambulanse 113.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk