Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye kan jeg trene?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en halvt samisk og veier for mye! Jeg er 12 år snart og veier 59,9 kg og det vet jeg er all deles uvanelig! Og jeg har tengt å begynne på trenings studio :) men jeg vet ikke hvor mange ganger i uken det er anbefalt å trene jeg vil veldig gjærne miste 20kg før sommeren starter! Sånn at jeg tørr og bruke bikini. Og 31 mars har jeg bursdag og da skal jeg ønske meg trenings kort. Jeg og noen venner skal begynne og trene i lag og hvor mange ganger i uken er det bra for en 12 åring og trene?? Håper du svarer FORT -anonym

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 13 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår ut fra det du skriver her at du tenker at du veier for mye, og at du vil gå ned i vekt. For at jeg skal kunne uttale meg om noen veier for mye eller for lite må jeg vite vekt, høyde, kjønn og alder.
Imidlertid er det du lurer på hvor mye du kan trene i uken. Jeg tenker at det er kjempefint at du ønsker å begynne å trene. Anbefalingen i forhold til fysisk aktivitet er for barn og ungdom er 60 minutter per dag. Det er mange ungdommer som går på en aktivitet og trener fra 4- 5 ganger i uken. Noen trener også enda mer.

Hvis du ønsker å gå ned i vekt, og komme i bedre form vil jeg anbefale deg å snakke med foreldrene dine om dette. I en slik prosess er det viktig med støtte og hjelp. Det er jo foreldrene dine som handler og lager mat, vil jeg tro, og det er vesentlig hva de kjøper inn av mat for at du skal lykkes. Du kan også snakke med helsesøster på skolen for å få hjelp til å se på kostholdet ditt, som for mange er nært knyttet til at de veier for mye.

En sjekk hos fastlegen vil være bra i forhold til å få sjekket helsen din, og vite at du er helt frisk før du begynner med trening, og legger om kostholdet.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kom i gang med treningen!

Joggesko (colourbox.com)

"Jeg har ikke penger, jeg har ikke utstyret, jeg har ikke tid?" Kjenner du deg igjen? Det finnes mange årsaker til å utsette treningen.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Samer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om samer