Hopp til hovedinnholdet

jeg troe je har sameblod i meg. så kan noen fortelle meg hva som skal til for og være same?

 

Spørsmål
hei, vet ikke hvor je skal stille detta spørs målet, men.. uanset... jeg troe je har sameblod i meg. så kan noen fortelle meg hva som skal til for og være same?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det finnes kriterier for å kunne stemme ved samevalget. På www.diggi.no fant vi følgende svar på et tilsvarende spørsmål:

Det er ikke lett å forklare hva en same er for det er knyttet til det enkelte menneskets opplevelse av sin egen identitet. Man kan si at identitet er jeg-følelsen for et menneske og den kan være veldig forskjellig. Det å være same er noe som den enkelte må selv ta stilling til. I tillegg er det slik at man må ha en eller annen form for opplevd og faktisk nærhet til den samiske kulturen. Men det finnes ingen bestemt fasit. For å kunne stemme ved sametingsvalg så må enn registrere seg i et valgmanntall som heter samemanntallet.
For å kunne registrere seg må man erklære at man:
• oppfatter seg selv som same
• har samisk som hjemmespråk, eller at minst en av foreldrene, besteforeldrene eller oldeforeldrene har eller har hatt samisk som hjemmespråk, eller er barn av en som allerede er registrert i samemanntallet. Kriteriene i samemanntallet er en måte å beskrive det å være same. Men det kan godt være flere definisjoner.

Vennlig hilsen
ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Samer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om samer


Quiz: Hva vet du om doping?

Regnes høydetrening som doping?