Hopp til hovedinnholdet

Kan utleier nekte leieboer å ha besøk?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg deler hybel med bestevenninnen min, og vi trives veldig godt i denne hybelen. Vi har dårlig erfaring fra tidligere hybelverter. Vi syntes derfor det var koslig å komme til en hybel der hybelvertene var helt ålreit. Trodde vi i hvertfall. Vi har ingen problemer med mannen i huset. Han er kjempekoslig, hjelpsom og tålmodig. Han lar oss være i fred, og kommer bare ned til oss hvis vi spør han om det. Kvinnen i huset derimot…. hun har vi problemer med. I starten virket hun veldig koslig, men i ettertid ble hun bare mer og mer irriterende. 1. I høstferien kom jeg tilbake til hybelen fordi jeg skulle på jobb. Da la jeg merke til at det lå urin og dopapir i doen vår. Altså, da hadde hun tatt seg inn på hybelen vår uten at vi var til stede, uten å gi oss varsel, og brukt doen vår. 2. En gang jeg var vekke et døgn fra hybelen min, så hadde jeg latt vinduene stå oppe på en liten gløtt. Det hadde ikke vært mulig å stikke en hand inn i sprekken en gang. Da jeg kom tilbake så jeg at noen hadde krabbet opp i sengen min (som står ved vinduene) og stengt igjen vinduene mine. Da hadde hun tatt seg inn på soverommet mitt uten å gi meg en forvarsel, og stengt igjen vinduene mine…? 3. I kontrakten står det at vi får lov til å ha overnatting av kjærester, venner o.l, men ikke i en tidsperiode som strekker seg over en helg. Kjæresten min overnattet med meg i 4-5 dager en gang, og da kom kvinnen i huset ned og snakket med venninnen min som tilfeldigvis sto ute i gangen. Hun sa til venninnen min at vi ikke fikk lov til å ha overnatting lengre enn en helg, for da virket det som de bodde her. Det eneste kjærestene våre gjør her er å sove over, og kanskje låne dusjen i blant. De bor her ikke, de har ikke ting og møbler her annet enn en ekstra tannbørste. Jeg fant dette på internett; "De har ikke lov til å lage spesielle avtaler som gir leietager dårligere vilkår enn det husleieloven gir. Slike avtaler vil være ugyldige, husleieloven er veldig streng når det gjelder det å beskytte leietager. " Har de virkelig lov til å kommandere oss til å ikke ha overnatting mer enn en helg? Vi betaler for å bo her, og da er jo det opp til oss hvem som kommer på overnatting og ikke? Hvordan fungerer dette? Jeg synes i hvertfall det er kjemperart å nekte leierne sine i å ha overnatting i en lengre tidsperiode, når det ikke går utover dem selv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


For det første, om utleier låser seg inn i hybelen uten at dere er til stede og uten at dere vet om det og har samtykket til det, har dere rett til å be om å få utleiers eksemplar av nøklene tilbake. Om utleier ikke gir dere dem kan dere skifte lås i døren. Når dere leier en bolig skal dere ha full råderett over boligen, og utleier har selvfølgelig ingen rett til å låse seg inn uten deres samtykke.


Når det gjelder besøk av kjærestene deres kan ikke utleier nekte dere å ha besøk. Utleier kan heller ikke sette grenser for antall netter kjærestene kan sove over. Det vil være for inngripende i deres privatliv. Om besøket er veldig langvarig kan det selvfølgelig bli en diskusjon om vedkommende har flyttet inn, men en leieboer har rett til å ta opp samboer i husstanden uten utleiers samtykke.

 

 

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine