Hopp til hovedinnholdet

Hvor gammel må en ungdom være for å få lov til å være alene hjemme?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hvor gammel må en ungdom være for at man kan være alene hjemme i en hel dag eller flere dager, uten noen voksen rundt deg? Jeg kjenner flere i min alder (14-15) som er sjeldent alene hjemme i helgene, og jeg vil også være alene hjemme i på en helg. Har jeg lov til det? Eller må jeg vente noen år til?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke noen fastsatt "aldersgrense" på det å være alene hjemme. Dette er noe ungdommens foreldre må bestemme. Det er ikke alle foreldre som er komfortable med å la sin 14-15 år gamle sønn eller datter være alene hjemme i helgene, og de kan ha gode grunner til det. 

Det er ikke forbudt for foreldre å la barn under 18 år være alene hjemme i helgen. Når det er sagt vil jeg anta at de fleste foreldre vil vente til de er trygge på at barnet takler det ansvaret det er å være alene hjemme før de sier ja til det.

Kort oppsummert er det slik at du har "lov" til å være alene hjemme hvis foreldrene dine gir deg lov. Men du har ikke noe krav, eller noen rett til, å være alene hjemme i helgen hvis ikke foreldrene dine ønsker det.

Jeg legger med en artikkel om barneloven. Der står det mer om hva som er foreldres ansvar overfor barn, og om hva som er barnets rettigheter frem til han/hun fyller 18 år.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser