Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å arrangere fest der mindreårige drikker alkohol?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Noen jeg kjenner har tenkt til å holde fest for å tjene penger, ved å ta inngangspenger. Er det noe spesielt man må huske på, kan man bli straffet om det er folk under 18 der? Har man lov til å holde fest hvor det kommer til å bli drukket alkohol?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du er lite konkret med hensyn til hva slags fest det er snakk om. Jeg regner med at det ikke vil bli salg av alkohol på festen, ettersom dette krever skjenkebevilling. 

I henhold til alkoholloven er det forbudt å selge, skjenke eller utlevere alkoholholdig drikke til personer under 18 år. Så lenge de du kjenner ikke gjør noe av dette, har de lov til å arrangere fest. Hva andre ungdommer under 18 år gjør, kan arrangørene i utgangspunktet ikke holdes ansvarlig for. Se mer i den vedlagte artikkelen.

Ettersom det er snakk om å arrangere fest for å tjene penger, er det imidlertid mulig at det stilles krav om skatter og avgifter på inntektene. Dette kan dere kontakte skatteetaten om. 

En annen ting det kan være greit å huske på, er at de som arrangerer festen kan bli ansvarlige overfor en eventuell utleier dersom det oppstår skader på lokalet festen holdes i.

Det er dessuten mulig at arrangøren må søke tillatelse fra politiet. Dette kommer an på politivedtektene gjeldende for stedet der festen skal arrangeres. Jeg vil derfor anbefale arrangøren å kontakte politiet, som kan gi svar på om det kreves tillatelse, og også hva man bør huske på når man skal arrangere fest.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Har fest der mindreårige drikker alkohol

Fest og alkohol (colourbox.com)

Jeg er myndig og skal ha en privatfest. En del av de som skal på festen er mindreårige. De kommer sikkert til å drikke de også. Er jeg da ansvarlig for dem? Kan jeg få straff hvis de drikker siden det er min fest?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Russetid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om russetid