Hopp til hovedinnholdet

jeg og en venninne har tenkt å finne sommerjobb denne sommeren

Jente 14 år
 

Spørsmål

HEI! jeg og en venninne har tenkt å finne sommerjobb denne sommeren( 2014)??. Jeg synes det er vanskelig å finne det jeg er ute etter og en jobb for 14 åinger! Selv er jeg ikke så veldig kresen på hvilken jobb det skal være bare at jeg og venninnen min får tjent noe under en ikke så altfor lag periode. Vi har lyst ilå jobbe på en gravplass , hjelpe til på et lager ,eller være et avisbud.. men det er som sagt vanskelig å finne noe for oss. Har du noen KONKRETE tips eller nettsider? det hadde hjulpet VELDIG, hehe! tusen takk uansett og jeg håper virkelig at jeg får en jobb i sommer. PS: jeg skal forresten til Hellas med en annen venninne og reisen koster 10 000! og jeg må samle inn halvparten selv, hvis ikke blir det ikke noe tur. SÅ jeg MÅ nesten ha de pengene<33 TUSEN TAKK hilsen jente som har veldig lyst på sommerjobb<33 ??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Man kan begynne å jobbe fra man fyller 13 år. De aller fleste jobber som er aktuelle for ungdom finner man ved å gå rundt og spørre ulike steder, eller gjennom noen man kjenner.

Så lenge jobben ikke krever noen spesielle kvalifikasjoner, ikke går utover helsen eller krasjer med når du skal være på skolen, så kan du i prinsippet jobbe med hva som helst. Noen steder ønsker likevel ikke sjefen å ansette personer under 18 år, men det er bare å prøve. Det verste som skjer er at stedet der man søker ikke trenger flere ansatte eller at man er yngre enn det de ønsker. Her er eksempler på sommerjobber du kan se etter:

  • Lettere ryddearbeid eller renhold, eller kanskje noen i nabolaget trenger hjelp til husvask?
  • Hundelufting, barnepass, vasking av naboens bil, hjelpe til å male hus, klippe gress, ta inn posten når de er på ferie osv. Man må bare spørre dem man kjenner.
  • Lettere arbeid på gård, eksempelvis med høsting av frukt/bær eller stell av dyr.
  • Jobb i nærbutikken, kanskje de trenger noen til å rydde i hyllene, vaske eller holde orden? Ofte ønsker butikker litt eldre arbeidstakere, men det kan uansett lønne seg å spørre.


Finn ut hvilke steder som finnes i nærheten. Gå eventuelt innom butikker og spør etter sjefen/daglig leder og hør om det er muligheter for å få jobb der i sommer. Da virker du interessert og daglig leder/sjefen får et bedre inntrykk av hvem du er.

Noe annet som er lurt når man er på jakt etter jobb, er å benytte seg av nettverket sitt. Veldig mange får sin første jobb gjennom bekjente eller venner av familien. Fortell derfor alle du kjenner at du trenger en sommerjobb. Kanskje noen du eller familien din kjenner trenger hjelp til å vaske hjemme, vaske bil, male hus, lufte hund eller vil ha barnepass av og til? Eller bor du et sted det finnes gårder så kan du også sjekke muligheten for en jobb på gård.

Du kan også henge opp lapper på butikken, lærerværelset, posten eller andre steder der du skriver litt om deg selv og at du ønsker en sommerjobb.

Det kan være vanskelig å få jobb akkurat samme sted for deg og din venninne, da de færreste arbeidsplasser har behov for veldig mange nye ansatte samtidig. Dere kan eventuelt gå hver for dere om dere ikke finner noen steder som vil ansette begge.

 Jeg legger også ved noen artikler under svaret som kan hjelpe deg litt på vei.

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Tid for å tenke sommerjobb!

Sommerjobb

Det er lurt å planlegge tidlig hvis du ønsker en sommerjobb. Trenger du tips kan du starte med å sjekke ut Ung.nos sommerjobbsider.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Organisasjoner
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om samfunn, lover og rettigheter